Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На война като на война

[post-views]
На война като на война

На полигона „Корен“  бойци от 2-ри батальон в Казанлък на 61-ва Стрямска механизирана бригада и взвод от Италия „воюваха“ без условности и без предварителна подготовка

На война като на война
Снимки: Николета Райдовска

À la guerre comme à la guerre -„на война като на война“ е известна френска поговорка. Тази култова мъдрост има дълбок смисъл и може да се тълкува в различни посоки. Но популярната й трактовка е, че „ако се прави дадено нещо, да се прави както трябва“. Много правдив житейски принцип, валиден с пълна сила особено за армейския живот. Където условностите и опростенчеството днес са недопустими, защото в истинския бой утре, всяка грешка се заплаща с кръв. Затова-на война като на война. Именно на това в мирно време трябва да се учат войските. Ненапразно източна мъдрост гласи, че „една армия се готви 100г., за да се ползва веднъж“. Проблемът е, че никой не казва, кога това ще стане. Просто защото не се знае. Затова армията, за да е боеготова и боеспособна, трябва да тренира всеки ден и всеки час. За да не е късно утре. Ето защо на учебния полигон „Корен“ механизирана рота от 2-ри батальон в Казанлък на 61-ва Стрямска бригада  с командир бригаден генерал Маргарит Михайлов и  придаден взвод от Италия воюваха срещу евентуален противник. Но бойната стрелба беше истинска. И сценарият в реални мащаби-също. Той предвиждаше отиграване на възможна реална ситуация в случай на агресия. След неуспешна настъпателна операция „противникът“ е спрян и се е закрепил на рубеж на 2 км. от нашата отбрана. Формированията на  батальона са се оттеглили в район за прегрупиране, за да проведат настъпление от непосредствено съприкосновение, поддържани от огъня на 120 мм. минохвъргачна батарея. В състава на атакуващите е и италиански механизиран взвод от бойната група на НАТО у нас.Отварям малка скоба-атака от непосредствено съприкосновение с противника е сложен вид настъпателен бой. Защото изисква доста детайлни разчети дори и с оглед опазване на собствените войски. Но в случая сложността произтича и от друго- до теб воюват съюзници, с които се познаваш буквално от дни. И с които трябва да победиш. На всяка цена.Така ли ще бъде утре в реалната война? Да. Хвърлят те рамо до рамо в боя със съюзник, който няма време дори да опознаеш.

Избързвам с финала- българи и италианци извършиха перфектно контранастъпление, възстановиха целостта на отбраната. Поразиха по време на бойната стрелба зададените цели. „Нямахме никакво време да се стиковаме. Нямахме и време да тренираме предварително. Направо се хвърлихме в „боя“, но постигнахме много добър синхрон“, каза за в. „Българска армия“ майор Цветелин Георгиев, заместник – командир на 2-ри батальон в Казанлък  ръководител на тактическото учение с бойна стрелба.

Майор Цветелин Георгиев

Майор Цветелин Георгиев, зам-командир на 2-ри  батальон: С италианците се „опознахме в боя“

„Не сме имали никакво време за тренировки, защото знаете практиката при нас в Българската армия.  Това учение се провежда по единен сценарии без прекъсване, без да се проиграва. Самото проиграване се прави в хода на тактико- строевите занятия на цялостната подготовка на батальона през годината. С италианците проведохме няколко рекогносцировки, за да уточним тактическата обстановка, логистични въпроси и отделните етапи на учението. Контранастъплението ни беше първото съвместно действие с тях. Атака и стрелба-това ни беше първото бойно опознаване.

Тук на терен контактът с тях  бе единствено с командира на взвода и то непряко, а  чрез командира на ротата, както би било в реална обстановка. Италианците се представиха много добре. Въпреки малките разлики, които имахме в тактиките, техниките и процедурите, успяхме да стиковаме действията и да изпълним успешно задачата“.

Лейтенант Джузепе Наполитано

Лейтенант Джузепе Наполитано, командир на взвод: Тук има отлични условия да тренираме

  • Как действаха, по ваша преценка, българските и италианските бойци.
  • Аз с моя взвод имахме възможност да участваме в това занятие, имахме тази чудесна възможност да повишим нашите умения, да израснем като партньори и като професионалисти при решаването на такива съвместни бойни задачи. Радвам се, че направихме  това  с вас българите, които сте наши съюзници.
  • При атаката имаше добър синхрон между нашите и вашите войници. Това го видяха всички. Дълго ли тренирахте?
  • Не, проведохме няколко кратки тренировки. Тази беше финалната. Но въпреки всичко и благодарение на старшите офицери, благодарение на добрата комуникация между формированията се получи този положителен резултат, който видяхте.
  • Според вас полигонът „Корен“ предоставя ли добри условия за тренировки?
  • Да, полигонът  е с чудесни условия за тренировки с машини като нашите- колесни(Фречиа-б.а.).  Има достатъчно препятствия, които трябва да бъдат преодолени. Теренът е разнообразен, предоставя различни  възможности за максимална подготовка.

Капитан  Васил  Манолов

Капитан  Васил  Манолов, командир на механизирана рота: Нямахме време да си поговорим с тях за лични неща

„Нямахме възможност да проведем дълга подготовка с италианците. По време на самото занятие се  стиковахме  и мисля, че нещата се получиха.  Динамиката на самото занятие беше интензивна и нямахме възможност да си поговорим лице в лице за личния живот и службата им тук в България. Знам, че те идват на полигона „Корен“ за първи път. Мисля, че останаха с добри впечатления , че дава добри възможности  за тренировки. Иначе моята рота пристигна за учението на два етапа. Тук  нощувахме на полеви условия със спалните чували. Оценката ми за представянето на ротата е добра.  Но винаги има какво да се желае. Набелязал  съм си мерки, които трябва да се вземат и цели, върху които трябва да работим. Допуснатите слабости ще бъдат изчистени. Ще доразвием хубавото, ще посочим и това, върху което трябва да се работи  и усъвършенства“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани