Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия подложи Одеса на атака с дронове и ракети

[post-views]
Одеса е атакувана с дронове в ранните часове през нощта, има трима ранени, съобщи областният губернатор Олег Кипер

Поредна напрегната нощ за украинската противовъздушна отбрана. Украинското командване „Юг“ съобщи, че руската армия е подложила град Одеса и околностите му на масирана атака с дронове и ракети. Съобщава се за пострадали хора, както и за нанесени материални щети върху жилищни сгради.

Руската армия е използвала при атаката срещу Одеса голямо количество дронове, балистични ракети „Искандър–М“, както и свръхзвуковите крилати ракети „Оникс“, заяви говорителят на южното командване на Украйна Наталия Гуменюк, цитирана от информационна агенция УНИАН.

Тя посочи, че цел на атаката е била пристанищната инфраструктура, която се намира в близост до историческата част на град Одеса

По думите на Гуменюк при ударите са пострадали сградата на местен музей, който е в списъка на ЮНЕСКО, както и жилищни кооперации. Има съобщенията и за най-малко 8 пострадали.

В същото време продължават и активните военни действия, като според украинското командване през последното денонощие е имало малко над 50 въоръжени сблъсъка между украинските сили за отбрана и руската армия.

Най-горещи точки на фронта остават Купянското направление в Харковска област, както и Лиманското и Бахмутското направления в Донецка област.

Противоречива информация идва и от южната Запорожка област, където украинското и руското командване говорят за частични успехи.

По данни на американския Институт за изследване на войната украинската армия продължава да се окопава на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, а експерти виждат подготовка за изграждането на предмостие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани