Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската армия каза, че „засилва натиска дълбоко в град Газа“

[post-views]
4 убити и 17 ранени при израелския въздушен удар по болница в Газа, съобщи СЗО

Въоръжените сили на Израел казаха, че израелските сухопътни войски вече са разположени „дълбоко в град Газа“, предаде ДПА.

„Силите на място напредват съгласно оперативния план, придвижват се напред, увеличавайки натиска дълбоко в град Газа“, заяви снощи говорителят на армията Даниел Хагари.

Тази неделя говорителят заяви, че град Газа е напълно обкръжен и ивицата Газа е разделена на две половини.

През последните 24 часа са били убити няколко командири на групировката „Хамас“, която контролира ивицата Газа, добави Хагари. Двама от тях са сред отговорните за масовите убийства в Израел на 7 октомври.  Унищожени са и няколко входа към подземни тунели. Много от тях се намират в близост до училища, болници и хуманитарни обекти, каза още говорителят. Бронетанкови и сухопътни войски са открили военно съоръжение с площадки за изстрелване на 50 ракети в близост до джамия, посочи също така той.

Палестински очевидци съобщиха за щети по покрива на болницата „Дар аш Шифа“, нанесени по време на израелските атаки снощи.

В отговор на запитване дали Израел ще атакува болницата, която според армията служи и за команден център на „Хамас“, Хагари заяви: „Ще навлезем по-дълбоко в град Газа и ще достигнем до всяко място, където има терористи“. Няма „място, където терористите от „Хамас“ да се скрият от атаките на армията“, каза той и добави, че се използват и „нови средства“ за унищожаване на подземните тунели.

По данни на контролираното от „Хамас“ министерство на здравеопазването на ивицата Газа броят на убитите палестинци в анклава е нараснал до повече от 10 000 души от началото на войната преди месец. Сред тях са хиляди жени, деца и млади хора, посочва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани