Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обвиниха Русия, че финансира антиукраинска кампания за дезинформация в Латинска Америка

[post-views]
Москва размени бившия американски морски пехотинец Тревър Рийд за руски пилот, излежаващ присъда в американски затвор

САЩ обвиниха вчера Русия, че финансира кампания за дезинформация в Латинска Америка, като захранва медии с пропаганда и фалшиви новини, целящи отслабване на подкрепата за Украйна и засилване на антиамериканските настроения, предаде Ройтерс.

„Крайната цел на Кремъл изглежда е да „изпере“ през местни медии своята пропаганда и дезинформация по начин, който се възприема лесно от латиноамериканската публика“, се посочва в изявление на Държавния департамент.

Руското посолство не е отговорило веднага на запитването за коментар.

Изявлението е последният залп на Вашингтон в опитите му да се противопостави на дезинформацията, използвана според САЩ от Русия за подпомагане на външнополитическите цели на Кремъл, отбелязва Ройтерс.

На 20 октомври САЩ публикуваха разсекретени разузнавателни анализи, изпратени до повече от 100 правителства, според които Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопават общественото доверие в почтеността на демократичните избори.

Във вчерашното изявление се казва, че Русия използва медийни контакти в Аржентина, Боливия, Чили, Колумбия, Куба, Мексико, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай за разпространение дезинформация за отслабване на подкрепата за борбата на Украйна срещу инвазията на Русия и подхранване на антиамерикански и антинатовски възгледи.

„Кампанията за манипулиране на информация“ е координирана от три руски организации: The Social Design Agency (Агенция за социални проекти), Институт за развитие на интернет и „Структура“, се посочва в изявлението като се уточнява, че тези организации кооптират местни медии и инфлуенсъри в Латинска Америка.

През юли Европейският съюз наложи санкции на Агенция за социални проекти и „Структура“ по обвинение в разпространяване на пропаганда в подкрепа на руската война срещу Украйна.

Екипи в Русия създават съдържание, което се изпраща на „обработени“ журналисти в Латинска Америка“ за преглед, редактиране и в крайна сметка публикация в средствата за масово осведомяване“, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Външнополитическото ведомство на САЩ посочи испаноезичните онлайн новинарски медии Pressenza, създадена в Милано през 2009 г. и регистрирана в Еквадор от 2014 г., и базираната в Чили El Ciudadano, като основни ретранслатори на материал.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани