Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна е способна да преодолее унгарската съпротива за членството си в ЕС, заяви вицепремиерът Стефанишина

[post-views]
Украйна е способна да преодолее унгарската съпротива за членството си в ЕС, заяви вицепремиерът Стефанишина

Украйна ще бъде способна да преодолее унгарската политическа съпротива за започване на преговори по нейното присъединяване към Европейския съюз, заяви днес украинският вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина, цитирана от Ройтерс.

Европейската комисия препоръча вчера да бъдат започнати преговори с Украйна за присъединяване към ЕС, стига Киев да изпълни няколкото оставащи условия, включително предприемането на допълнителни мерки за гарантиране на правата на малцинствата. Унгария, която е сред 27-те страни членки на ЕС, вече обяви, че няма да подкрепи европейската интеграция на Украйна, докато Киев не промени законите си за малцинствата, най-вече по отношение на образованието.

Будапеща влезе в конфликт с Киев по въпроса за посоченото от нея ограничение на правото на близо 150 000 етнически унгарци в Украйна да използват родния си език.

Унгарското малцинство в Украйна е подобаващо защитено и представителите на Украйна и Унгария работят заедно по законодателните промени, препоръчани от Брюксел, каза Стефанишина на пресконференция.

„Една страна, която взима съзнателното политическо решение преди всичко останало да блокира решение, касаещо Украйна, винаги ще намери причина (да го направи – бел. ред.)“, заяви Олга Стефанишина. „Днес Унгария направи подобно изявление. Ние знаем за него, но знаем също така, че е налице диалог с Будапеща“, добави тя.

Ройтерс определя препоръката като важен етап по пътя на Украйна към интегриране в западния блок и едновременно с това като геополитически гамбит за Запада, тъй като бившата съветска република е във война със съседна Русия, която я нападна през февруари миналата година.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви миналата седмица, че стратегията на ЕС за войната в Украйна „се е провалила“ и че той не вижда причина Унгария да изпраща парите на своите данокъплатци в помощ на Киев. Европейският съвет ще реши идния месец дали да започне разговори с Украйна по присъединяването на страната към Европейския съюз – за това ще е необходимо единодушното съгласие на всичките 27 страни членки.

Стефанишина отбеляза, че привличането на Унгария на страната на Украйна в рамките на следващия месец ще бъде предизвикателство, но в същото време изрази увереност, че целта ще бъде постигната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани