Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американската армия оневини над 100 чернокожи военнослужещи, осъдени през 1917 г. заради бунт

[post-views]
Съдът нареди на Доналд Тръмп да плати 83,3 милиона долара на писателката Елизабет Джийн Карол, той ще обжалва

Американската армия оневини над 100 чернокожи военнослужещи, осъдени през 1917 г., предадоха световните агенции.

Военните, които охранявали военен лагер в процес на изграждане в Тексас, се вдигнали на бунт след месеци на агресия и тормоз на расова основа над тях. Те проникнали в град Хюстън, където 19 души, в по-голямата си част бели, били убити  по време на сблъсъците с военнослужещите.

После военен съд осъдил 110-те военнослужещи за това насилие и 19 от тях били екзекутирани. Това е била и най-голямата в историята колективна екзекуция на американски военнослужещи.

След повторно проучване на случая разследваща комисия е заключила, че военните са били третирани неподобаващо заради расата им и не са получили справедлив процес, се казва в изявление на американската министърка на сухопътните сили Кристин Уормът.

Пентагонът обяви и механизъм за обезщетяване на потомците на военнослужещите, които са били лишени от полагаемите им се пенсии.

„Анулирайки присъдите им и отпускайки достойно обезщетение, армията призна миналите си грешки и си свери часовника“, казва Уормът.

Расовата сегрегация е била много голяма в миналото и чернокожите военни са служели в отделни военни части до 1948 г.  Освен директната дискриминация към чернокожите военни, много военни бази носеха имената на висши военни офицери, защитаващи робството и сражавали се за Конфедеративните американски щати, победени по време на американската Гражданска война от 1861-1865 г. В края на миналия месец САЩ смениха името и на последната от деветте бази, които отдаваха почит на такива висши военни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани