Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Камерън се срещна със Зеленски и Кулеба в Киев при първото си задгранично посещение като външен министър, гарантира, че помощта за Украйна е безсрочна

[post-views]
Камерън се срещна със Зеленски и Кулеба в Киев при първото си задгранично посещение като външен министър, гарантира, че помощта за Украйна е безсрочна

Новият външен министър на Великобритания Дейвид Камерън пристигна в столицата на намиращата се във война Украйна – Киев, и се срещна с президента на страната Володимир Зеленски за разговори при първото си задгранично посещение в новото си качество, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинския лидер от днес.

Бившият премиер на Великобритания Камерън, който бе назначен за министър на външните работи в понеделник, заяви във видео, публикувано от канцеларията на Зеленски, че иска да подчертае подкрепата на Лондон за Украйна, предаде Ройтерс. Камерън даде уверения, че британската помощ за Киев е безсрочна – „ще продължи колкото време отнеме това“.

Украинският президент каза, че е благодарен за жеста на британския дипломат, който е засвидетелстван в условията на конфликта в Близкия изток, който, по думите на Зеленски, е отвлякъл вниманието на света от навлязлата в двадесет и първия си месец руска инвазия в Украйна.

„Светът не е толкова концентриран върху ситуацията на бойното поле в Украйна и това раздвояване на вниманието наистина не помага“, заяви той.

„Това, което искам да заявя с посещението си тук, е че ние ще продължим да ви оказваме морална подкрепа, дипломатическа подкрепа…, но преди всичко военната подкрепа, от която се нуждаете, не само тази година, но и догодина и колкото време е  необходимо“, каза на свой ред Камерън на Зеленски.

Засвидетелстването на подкрепата идва в момент, в който Украйна следи внимателно за всеки знак от Запада за отпускане на жизненоважната за нея военна и финансова помощ, при положение че контранастъплението срещу руските сили за момента не е белязано от значим пробив.

Британският външен министър допълни, че Великобритания ще работи заедно със съюзниците си „да гарантира, че вниманието тук, към Украйна, е налице“. От канцеларията на президента Зеленски не уточняват кога са проведени разговорите. Заради войната се предприемат строги мерки за сигурност при посещения в Украйна на високопоставени чуждестранни представители и затова понякога прессъобщенията се разпространяват след приключване на срещите, отбелязва Ройтерс.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че и той е имал разговори с Камерън, като те са се провели в министерството му. „Великобритания остава непоклатима относно доставката си на оръжие за Украйна, като това ще укрепи сътрудничеството ни и ще помогне за предотвратяването на руската заплаха в Черно море“, написа Кулеба в социалната платформа „Екс“.

Ройтерс напомня, че Украйна се опитва да установи зърнен коридор в Черно море, за да стабилизира отново износа си по вода, противопоставяйки се на заплахата, идваща от Москва, след оттеглянето на Русия от зърнената сделка през юли. Споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция, гарантираше безопасен износ на украинско зърно от черноморските пристанища на страната въпреки войната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани