Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е вярно, че въглищните централи в България печелят милиарди на година

[post-views]
Не е вярно, че въглищните централи в България печелят милиарди на година

Василена Доткова

Не е вярно, че въглищните централи в България печелят милиарди на година

Популярно видео в ТикТок и публикации във Фейсбук разпространяват невярно твърдение, че сумата, която Европейският съюз (ЕС) ще отпусне на въглищните райони за енергийния преход в България, е несъразмерно малка. Невярно се твърди, че ако бъдат оставени да работят, централите бързо ще покрият тази сума чрез печалби в размер на 2 милиарда годишно.

В действителност енергията от въглища все по-трудно се продава на пазара, защото нейната себестойност е по-висока от тази на всички останали източници на енергия. Това се дължи на факта, че при производството ѝ се отделя голямо количество въглероден диоксид, а за неговото изпускане в атмосферата производителят е длъжен да плаща чрез покупката на така наречените квоти за въглеродни емисии.

Това означава, че електроцентралите на въглища могат да бъдат на печалба само когато цените на енергията на пазара са много високи. Такъв беше случаят през 2022 г. – единствената от последните 10 години, в която държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ отчете печалба. Това стана в следствие на сътресенията на енергийните пазари в резултат на войната в Украйна.

След като цените се понижиха през 2023 г., централата отново започна да трупа загуби, както в останалите 9 години от последното десетилетие. Тя използва едва 15% от мощността си дори в края на октомври, въпреки че в същото време шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е спрян за ремонт. Причината за това е, че пазарът не предпочита енергията на ТЕЦ „Марица Изток 2“ поради високата ѝ цена. В следващите няколко години загубите на въглищните централи ще растат все повече заради поскъпването на въглеродните квоти, влизането в сила на ограниченията за държавна помощ към въглищните централи от 2025 г. и изграждането на все повече алтернативни енергийни мощности.

Източник: factcheck.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани