Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нидерландия обяви, че ще предостави догодина на Украйна военна помощ на стойност 2 милиарда евро

[post-views]
Кайса Олонгрен

Правителството на Нидерландия заяви, че през 2024 г. ще отдели още 2 милиарда евро за военна помощ за Украйна, което според министърката на отбраната Кайса Олонгрен е знак за твърдата подкрепа на Амстердам за Киев, предаде Ройтерс.

Това е част от по-големия пакет помощ, който Нидерландия ще изпрати на Украйна следващата година, на стойност 102 милиона евро за възстановяване и хуманитарна помощ, който обаче през годината може да бъде увеличен, ако е необходимо.

С този пакет нидерландската помощ за Украйна по време на конфликта става общо около 7,5 милиарда евро, каза Олонгрен.  „Най-важното за мен е, че ще предоставим още 2 милиарда евро военна помощ през следващата година“, заяви тя пред Ройтерс.

„Това ще продължи подкрепата ни за Украйна и ще гаранира, че тя няма да бъде прекъсната, което е изключително важно за Украйна“, заяви министърката по повод предстоящите изботи в Нидерландия, които ще бъдат произведени на 22 ноември и ще променят разпределението на управляващата коалиция.

Помощта ще бъде съобразена с нуждите на Киев, каза Олонгрен и допълни, че тя може да включва усъвършенствани дронове. Противовъздушнат отбрана, боеприпасите и военновъздушните сили ще останат приоритет, след като Нидерландия и Дания, наред с други съюзници на НАТО, отвориха център, в който украински пилоти да се обучават в управлението на изтребители Ф-16.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани