Информационен център на Министерство на oтбраната

Продължават протестите срещу Педро Санчес, част от испанците го обвиниха в държавен преврат

Продължават протестите срещу Педро Санчес, част от испанците го обвиниха в държавен преврат

Поредна нощ на масови протести в испанската столица Мадрид срещу новото правителство на досегашния премиер Педро Санчес. Демонстрантите определиха преизбирането му на поста като опит за държавен преврат.

За 14 поредна нощ около 4 хиляди протестиращи се събраха пред централата на Испанската социалистическа работническа партия, след като по-рано парламентът преизбра лидера на партията Педро Санчес за министър-председател със 179 срещу 171 гласа.

Демонстрантите, увити в испански знамена, скандираха „Не на държавния преврат“. Постепенно напрежението ескалира, а полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралото се сърдито множество.

Припомняме, че общественото недоволство в Испания се надигна преди 2 седмици, когато Санчес сподели намерението си да даде амнистия на каталунските сепаратисти за референдума през 2017 г., в замяна на подкрепата им за кабинета му. Масови протести имаше в редица градове, като демонстрантите, водени от крайнодясната формация ВОКС, обвиняват новия си стар премиер в държавна измяна, нарушаване на конституцията и заобикаляне на съдебната система.

По-рано в четвъртък, по време на гласуването в пленарна зала, протест имаше и пред сградата на парламента, който обаче протече мирно. Не се стигна до сблъсъци, въпреки сравненията на Педро Санчес с диктатор и твърденията, че с поведението си показва, че мрази Испания.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top