Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Една „Булчинска рокля” или как стигнахме дотук…

[post-views]
Една „Булчинска рокля” или как стигнахме дотук…

Премиерата в Сатиричния театър: една сватбена нощ, която преобръща живота на две влюбени двойки

Една маркова булчинска рокля взривява живота на две влюбени двойки в Сатиричния театър „Алеко Константинов”. И в сюблимен за отношенията им момент. В „Булчинска рокля” на австрийския драматург Щефан Фьогел, преведена от Владко Мурдаров, един разговор в сватбената нощ между героите младоженци на Силвия Лулчева и Петър Калчев слага кръст не само на първата брачна нощ. Естественият мъжки въпрос за цената на сватбената рокля, на която младоженецът не може да свали ципа, отприщва бурята. И слага край на десетте години надежда за щастлив брачен живот на графичната дизайнерка Юлияне и на одитора контрольор Филип в една обезсмислена вече връзка. Защото, както констатира младоженката, дипломираният одитор контрольор си остава цял живот одитор контрольор, който неспирно разсъждава за разликата между разходи и ползи. Докато съпругът й изчислява дали може „да преглътне” 8-те хиляди евро, платени от общата сметка, макар и за мечтаната от любимата му луксозна рокля с марката „Лафарж”. Нататък събитията се развиват шеметно, като след първия семеен скандал съпругът стъпва накриво с изпуснатата реплика за общия месечен семеен бюджет от 10 000 евро, в който все пак той внася 7000… И следва неговото отмъщение: продажбата за 1 евро в e-bay на „виновната” за скандала рокля още преди края на нощта, която светкавично купува друга двойка за предстоящата им сватба. Но неизменно идва сутринта.

Тази много смешна пиеса можеше да си остане и само такава, ако авторът й и режисьорът Съни Сънински не бяха скрили зад всяка нова доза недоразумения, в които героите все повече се оплитат в собствените си страсти, мечти и представа за щастлив живот, онези сериозни неща, които „ни се случват”, за да влезем в челен сблъсък с реалността и с илюзиите си. Така другата двойка влюбени, Полин Лалова – сервитьорката Елке, и Мартин Каров – дърводелецът Роланд, „влизат в играта”, за да разменят накрая местата си в двойките… И без да доразказваме сюжета, естествено, изплуват въпросите като „Как стигнахме дотук, а искахме само един кратък тайм-аут?”. Както се казва, краят остава за вас, поуките за тези най-крехки човешки отношения – също. Но на чиято и страна да застанете, актьорите дават от най-доброто, което виждаме в последните години трайно в сатиричната трупа. А въпреки дефицита от интересни женски роли в драматургията тук и Силвия Лулчева, и Полин Лалова са във вихъра си. А и Мартин Каров, и Петър Калчев оформят от мъжка страна блестящия актьорски квартет. Много „френска пиеса” от австрийски драматург с искрящо чувство за хумор.

Военен художник излага отново пейзажи в „Абсент”

Поредната си изложба в навечерието на Коледа e подредил от вчера Сава Цоновски в галерия „Абсент” на ул. „Самуил” в София. Там за 2 седмици можем да видим творбите на бившия военен художник от студио „Военни художници. На 4 юли той влезе в своята 99-а годишнина и продължава да рисува буквално всеки ден своите акварели. Възпитаникът на проф. Илия Петров в Художествената академия и днес помни казаните от проф. Дечко Узунов думи, когато влиза в ателието му: Ето един художник поет!

Minolta DSC

Сава Цоновски има от ранните си години своя кумир в рисунката – Константин Щъркелов. И макар той за него да си остава недостижим, Сава Цоновски се учи през годините от майсторството му.

Откакто се пенсионира, не е рисувал друго освен – да разлива цветовете в акварел. А любими са му пейзажите в четирите годишни сезона, но особено го влекат есента и зимата. Любопитно е, че зимните му пейзажи с някоя сгушена в снега къщичка са сякаш с най-топлото излъчване, щедри, като самия художник. За него внучката му Петра, също художник, казва, че дядо й рисува само това, което му е на сърце.

Сегашната изложба представя картини в три формата, като включва и доста в малък формат, каквито не е излагал скоро. Художникът казва, че много от тях са създадени заради спомените му от природата около родното му село Ботево, Врачанско, където доскоро се е връщал всяко лято.

Предстоящо

На 18.11 и 25.11 от 17,00 ч. Военноморският клуб – Варна: Концерт по пиано от класически произведения на студио „Палас” към клуба

На 18.11 от 10,00 ч. Военният клуб (ВК) – Смолян: Десета юбилейна фолклориада „В сърцето на Родопите”

На 19.11 от 17,30 ч. ВК – Пазарджик, на 19.11 от 10,00 ч. ВК – Гоце Делчев: отбелязване на Празника на Сухопътни войски

На 21.11 от 18,00 ч. ВК – Бургас, и ВК – Гоце Делчев: Kонцерт, посветен на Деня на християнското семейство

На 21.11 от 10,00 ч. ВК – Видин, и ВК – Лом, от 18,00 ч.: Среща на семействата

На 22.11 от 10,00 ч. във ВК – Чирпан: Прожекция на постановката „Криворазбраната цивилизация” по повод на 190 години от рождението на Добри Войников

На 23.11 от 10,00 ч. във ВК – Белене: Изложба „Моето християнско семейство и аз”

На 24.11 от 10,00 ч. във ВК – Кърджали: Годишно отчетно събрание на дружество „Военноинвалид”

На 24.11 от 18,00 ч. във ВК – Кюстендил, и от 11,00 ч. във ВК – Самоков: Събрание по случай на годишнина от подписването на Ньойския договор

Рокдинозаврите „Сигнал” – 45 години на сцената

Заедно с Русенската филхармония и диригента Димитър Косев в един необичаен концерт групата „Сигнал” излиза на сцена 1 на НДК на 7 декември, за да отбележи 45 години от създаването на рокбандата. Това е и мотото на концерта: „45 години рок” на последователите на големите „Ролинг Стоунс”. И досега цели фамилии идват на концертите на рокаджиите. Като се харесват както рокпарчетата, така и известните и обичаните балади. Явно любовта между изпълнители и публика е силна и днес, защото се изкупуват и издадените албуми, а музикантите и сега получават сценична треска преди концертите си.

Оперни шедьоври на Франко Дзефирели на екран

Стогодишнината от рождението на италианския режисьор Франко Дзефирели, създателят на „Ромео и Жулиета”, ще видим отбелязана в няколко пищно филмирани оперни заглавия. Той прави опери както за сцена, така и за екрана. Поредният филмов фестивал „Киномания” (до 13 декември) представя неговите звездни ленти:  „Бохеми”, „Травиата”, „Селска чест” и „Палячи”. От филмите на Дзефирели ще видим „Отело” с Пласидо Доминго.

Богатата програма на „Киномания” предлага и филм за незабравимата оперна звезда Мария Калас. Парижкият ѝ дебют на 19 декември 1958 г. посещава елитът на френското общество. Представа за историческия рецитал на Калас ни дава филм, възстановен от наскоро намерените оригинални 16-мм ленти и новооткрития звуков източник. В рамките на „Киномания” са планирани три прожекции – на 18, 26 и 27 ноември. Програмата на фестивала е на сайта kinomania.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани