Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И без тях няма победа

[post-views]
И без тях няма победа

И без тях няма победа
Фото Николета РАЙДОВСКА   

Преподавателят ни по тактика във Военната академия ни учеше така: Общовойсковият бой е като симфония и за успеха принос има всеки инструмент в „оркестъра“, а добрият командир знае, че да звучи победоносната мелодия, няма маловажни инструменти, всеки е важен. Припомних си тази изпитана армейска мъдрост, когато наблюдавах наскоро тактическо учение с бойна стрелба на учебния полигон „Корен“. Главни действащи „персонажи“ в тази бойна постановка  бяха механизирана рота от 2-ри батальон в Казанлък на 61-ва Стрямска бригада с командир бригаден генерал Маргарит Михайлов, минохвъргачна батарея и придаден италиански механизиран взвод от многонационалната бойна група на НАТО у нас. Както и рота за ЯХБЗ под ръководството на капитан Николай Радославов от батальона за Защита на силите на бригадата с командир подполковник Георги Димитров.

И тук, на полигона „Корен“, както и навсякъде химиците казаха тежката си дума. Защото знайно е, че без предварително химическо разузнаване  на местността, там, където ще минат или ще бъдат съсредоточени нашите войски, победата в боя е немислима. Всеки командир е наясно с това и преди да вземе решения за боя, отчита и се съобразява с техните доклади.                                                                                                                                                     

„Темата на  ротното тактико-специално учение е действие на ротата за ЯХБЗ при отбрана  на механизираната бригада в планинско-гориста местност. Основната цел на учението е да се постигне натренираност на личния състав  за действия при заемане на район за бойно използване и при подготовка и изпълнение на задачите по ЯХБЗ в хода на отбранителния бой.  Основните задачи, които се изпълняват, са  извършване на марш, заемане на район за бойно използване, действия в района за бойно използване. Другите задачи са радиационно и химическо разузнаване  по маршрут и в район.“ – разказа командирът на батальона подполковник Георги Димитров. Освен това  друга отговорна задача е и обеззаразяването на личен състав  и техника, попаднали в заразен район или поразени от „противника“ с бойни отровни или радиационни вещества. 

„Бойните задачи на ротата са и да осъществява анализ и прогнозиране на събитие, случило се в полосата на бригадата под въздействие на „противника“. Тоест,  счита се, че той е използвал химическо оръжие и ротата прогнозира кои формирования ще влязат в зоната на заразяване. Тя е установила мащабите. След като се направи  прогнозирането, ние планираме маршрутите за разузнаване. Нашите отделения отиват, разузнават местността, правят си докладите, след като се въведат в системата, показват реалното заразяване.  Ако по прогноза  зоната на заразяване е 10 км, реално тя може да е 2 км. Това е нещо, което ние го правим с цел превенция. По прогноза може да е нещо по-голямо, но като направим реалното разузнаване, виждаме, че ситуацията е друга.“ – разясни ротният командир капитан Николай Радославов.

Прогнозирането се извършва чрез специална програма – т.нар. „сибрием анализ“. Тя дава общата картина, а самото химическо разузнаване конкретизира точните параметри.

„И вече на база на реална обстановка ние предлагаме варианти на  командира.  Дали формированието да  остане в заетия район, дали да бъде изведено в зависимост от заразяването. Предлагаме му варианти за действие.“ – уточни капитан Радославов.

И без тях няма победа

Подполковник Георги Димитров: Наложи се и пожар да гасим

„Личният състав на ротата както командването, така и бойците се справиха успешно със задачите по време на това учение. Те ги изпълниха с големи професионализъм, старание и желание да покажат какво знаят и какво могат. Те изпълниха в пълен обем своите задължения. Същевременно като допълнителна задача се наложи в хода на занятието да реагираме и да потушим пожар, възникнал в мишенната обстановка на полигона. Но и тази задача бе изпълнена бързо, умело и професионално.“

Капитан Николай Радославов: За 30 мин. обеззаразяваме един взвод

„Питате ме колко време отнема обеззаразяването на техниката, оръжието и личния състав. Отговорът на подобен въпрос в известна степен е субективен. Приблизително за един човек този процес отнема около половин час. Но за това време може да бъдат обработени едновременно около 30 човека. Така че, ако направим приблизителна сметка, спокойно можем да  кажем, че един взвод може да бъде обеззаразен за около половин час. Тук обработваме освен личен състав и личното оръжие, автомобилна, колесна и бронирана техника – танкове, БМП-та и т.н.“

Фото Николета РАЙДОВСКА   

Най-ново

Единична публикация

Избрани