Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ налагат санкции на хора от Балканите за корупция и прокарване на руско влияние

[post-views]
ЕС наложи санкции на Иран заради нарушаване на човешките права

В четвъртък Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на осем души и шест юридически лица на Балканите, обвинени, че „поддържат корупцията и дават възможност за руско зловредно влияние“ в региона.

Санкциите включват босненски политици, обвинени в организирана престъпност в Черна гора, както и фирми и изпълнителни директори в Северна Македония, свързани със санкционирани руснаци.

„Русия продължава да използва влиянието си на Западните Балкани, за да възпрепятства интеграцията на региона в международните институции и организации, както и да използва ключови юрисдикции за улесняване на агресивните си дестабилизиращи действия“, заяви в съобщение за медиите Брайън Нелсън, заместник-министър по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване на САЩ.

Трима от санкционираните са политиците от Република Сръбска Саво Цвиетинович – член на изпълнителния съвет на политическата партия на президента Милорад Додик, Петър Джокич – министър на промишлеността, енергетиката и минното дело и Душко Перович – дългогодишен ръководител на представителството на Република Сръбска в Москва.

Цвиетинович е представител на базираната в Република Сръбска компания Би Ен Инженеринг, която е улеснила незаконния трансфер на хеликоптерни двигатели, произведени в Украйна, към Русия, съобщава Министерството на финансите на САЩ.

Джокич е санкциониран за подкрепата си за изграждането на тръбопровод от Хърватия до притежавана от Русия рафинерия в Република Сръбска. Според САЩ тази сделка застрашава условията на Дейтънското споразумение, сложило край на Босненската война от 1992-1995 г.

Санкциите срещу Перович са за участие в организирането на контакти между Додик и руски официални лица.

Сред останалите санкционирани са Миодраг „Дака“ Давидович в Черна гора, който според американското министерството в продължение на десетилетия е прал пари за престъпни синдикати, както и Бранислав „Брано“ Мичунович, който в продължение на десетилетия е бил водеща фигура в организираната престъпност в Черна гора.

Санкционирани са и трима души в Северна Македония – Сергей Самсоненко, богат бизнесмен с двойно гражданство в Русия и Северна Македония, съпругата му Ирина Самсоненко и Ратка Куноска Камчева. Също така няколко юридически лица, свързани с Камчева, са посочени за предполагаема корупция и връзки с Русия.

В четвъртък Държавният департамент на САЩ също обяви санкции срещу физически и юридически лица на Балканите, обвинявайки ги, че са свързани със „зловредното влияние на Русия в региона и корупцията, която го позволява“.

Държавният департамент на САЩ посочи политиците Миса Вачич, председател на Сръбската дясна партия и Ненад Попович, бивш министър на Сърбия в периода от 2017 до 2022 г. Попович е основател на националистическата Сръбска народна партия през 2014 г. Освен това 12 от техните базирани в Русия бизнес мрежи са включени в черния списък.

Вачич е бил наблюдател на фалшивите референдуми на Русия през 2022 г. за предполагаемото анексиране на окупираните от Русия региони на Украйна. В интервюта Вачич твърди, че е международен наблюдател, поканен от руския президент Владимир Путин, и се застъпва за анексирането на регионите от Русия.

Попович е собственик на многобройни компании и холдинги в Сърбия и Русия. От 90-те години на миналия век насам той е използвал базираните си в Русия предприятия, за да се обогатява и да установява близки връзки с висши ръководители на Кремъл, съобщават от Министерството на финансите.

Санкциите замразяват всички активи на физически и юридически лица, намиращи се под юрисдикцията на САЩ, и като цяло забраняват на американците да работят с тях.

САЩ и десетки други страни наложиха тежки икономически санкции на Русия след началото на непредизвиканата ѝ инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Източник: svobodnaevropa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани