Информационен център на Министерство на oтбраната

С българи на борда: Йеменските хути отвлякоха кораб в Червено море

С българи на борда: Йеменските хути отвлякоха кораб в Червено море

Плавателният съд е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия

Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хути в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху, обвинявайки Иран в пиратство.

Товарният кораб „Galaxy Leader” е отдаден под наем от британска компания на японска компания.

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности – украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци. Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия.

Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища“, каза Нетаняху.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хутите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише Jerusalem Post.

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове.

Това означава, че те ще атакуват кораби, не само плаващи под израелските, но и превозващи товари, собственост на израелци или дори частично собственост на израелци, пише още изданието.

Източник: btvnovinite.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top