Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не, видеото със залегнала румънска журналистка в Израел не е инсценирано

[post-views]
Не, видеото със залегнала румънска журналистка в Израел не е инсценирано

Дафина Кандова

Видео с румънска журналистка, залегнала по време на бомбардировка в Израел, е истинско;

Разпространява се откъс от телевизионния репортаж, изваден от контекст;

В пълната версия на видеото се чуват сирени, които сигнализират бомбардировка.

Публикации в социалните мрежи и онлайн издания разпространяват изваден от контекст откъс от репортаж на румънска журналистка с твърдения, че е инсценировка в Израел. В него се вижда Кристина Чилеаку от телевизия Digi24, която е залегнала до автомобил, а покрай нея минават велосипедисти. Невярно се твърди, че това е инсценировка на бомбардировка или „фалшива новина“.

Откъсът от репортажа е споделен за пръв път в Румъния от бившия премиер на страната Виктор Понта във Фейсбук. Според публикация в Х от профила на центъра за борба с дезинформацията към турското президентство кадрите са манипулирани. Дезинформацията е представена като проверена новина, а поведението на преминаващите на заден план велосипедисти е изтъкнато като доказателство, че кадрите представляват манипулация.

Проверка на френската Агенция „Франс прес“ обаче показва, че разпространеният откъс от видеото е изваден от контекст и журналистката заляга, след като се чува сигнал за бомбардировка в Израел. В изрязаните кадри се вижда как Кристина Чилеаку ляга на земята, след като чува сирени. През това време тя обяснява, че „израелската армия се радва на голямо доверие [от населението] и че всеки знае какво да прави“. Вече залегнала, Чилеаку обяснява, че препоръката е човек да легне на земята, ако няма къде да се скрие. „Единственото, което можем да направим, е да легнем и да изчакаме бомбардировката да спре.“ Целият репортаж е достъпен в сайта на румънската телевизия Digi24.

Това не е първият опит за делегитимиране на авторитетни източници на информация, който показваме във Factcheck.bg. Неотдавна в социалните мрежи се разпространяваше откъс от репортаж на военния кореспондент на CNN Клариса Уорд с изфабрикуван звук. Видеото стана повод за неверни твърдения, че екипът е инсценирал обстрел с ракети на границата между Израел и Газа.

Такива публикации целят да предизвикат недоверие в традиционните медии и да привлекат хората към „алтернативни“ източници на информация. „Алтернативата“ често е дезинформация.

Проверено:

Не е вярно, че кадрите с румънската журналистка Кристина Чилеаку по време на бомбардировка в Израел са инсценирани. В пълната версия на репортажа се чуват сирени, които предупреждават за бомбардировка, и това е причината репортерката да залегне.

Източник: factcheck.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани