Информационен център на Министерство на oтбраната

Германия обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,3 милиарда евро

Германия обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,3 милиарда евро

При днешното си посещение в Киев германският министър на отбраната Борис Писториус обяви отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда евро, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Западът уверява Украйна, че подкрепата му ще продължи.

По думите на Писториус помощта включва четири нови системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, чието доставяне е планирано за 2025 г., както и артилерийски боеприпаси, от които Украйна изпитва остра нужда.

В изказване след среща с украинския си колега Рустем Умеров тази сутрин германският министър е уверил Украйна в солидарността на Берлин.

Германия вече е доставила на Украйна три системи ИРИС-Т, а доставка на четвърта е планирана за тази година. Четири системи трябва да бъдат доставени и през 2024 г., а обещаните днес – през 2025 г.

Писториус обаче не каза нищо за доставки на крилати ракети “Таурус”, за каквито Украйна призовава от месеци, за да се нанасят удари по руски позиции, командни центрове и логистични линии далеч зад фронта.

Германия, която се опасява, че те биха могли да бъдат използвани за удари вътре в Русия, протака от месеци, докато Киев настоява, че оръжията с голям обсег са от съществено значение, за да се принуди руската армия да отстъпи.

На 12 ноември германският министър на отбраната вече обяви удвояване до 8 млрд. евро на първоначално планираната за 2024 г. военна помощ за Киев, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top