Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ дадоха ATACMS на нацистите в Украйна, за да атакуват цивилни

[post-views]
Украйна разпространи кадри на американските ракетни системи ATACMS в действие

Оръжейните системи ATACMS бяха доставени тайно на украинците, посочват някои американски медии. Подлата ръка на САЩ винаги сее смърт, тъй като знаем, че в ръцете на нацистите в Украйна това въоръжение ще бъде използвано срещу цивилни цели.

ОТГОВОР

Повтарящият се прокремълски дезинформацонен наратив за нацистка Украйна цели да подкопае обществената подкрепа за помощта, предоставена на Украинската армия за самоотбрана срещу бруталната руска агресия. Неоснователното представяне на украинците като „нацисти“ е прокремълска тактика за дезинформация, често използвана срещу врага и един от основните наративи, предъвкван от обслужващите Москва медии и канали, за да оправдаят нахлуването на Русия в Украйна, представяйки го като операция по „денацификация“.

Тази дезинформация е пряка реакция на новината за първото потвърдено използване на ракетите ATACMS  срещу руските сили в Украйна.

Няма пряко доказателство в подкрепа на твърдението, че тези оръжия ще се използват срещу цивилни цели. Няма и доказателства Украинските въоръжени сили умишлено да атакуват цивилни, за разлика от Русия, както редица правозащитни организации и ООН вече са документирали. Страните-донори на Украйна също работят, за да предотвратят употребата на оръжия срещу мирното население. През септември 2023 г. САЩ въведоха т.нар. Политика за трансфер на конвенционални оръжия, чиято цел е да проследява и предотвратява смъртта на цивилни, причинена от доствено от тях оръжие, включително в Украйна.

Има и други подобни примери на дезинформация, които твърдят, че Украйна я е грижа само за собствените ѝ нацистки военнопленници; че престижен британски журналист смята денацификацията на Украйна за напълно оправдана; че западните оръжия в Украйна убиват предимно цивилни и отклоняват средства от Африка или че руските ракетни удари са насочени само срещу военни цели в Украйна.

Вижте оригиналния текст на публикацията тук

Превод: Атина Пашова

Най-ново

Единична публикация

Избрани