Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шарл Мишел е в Киев навръх десетата годишнина от революцията на Майдана, Мая Санду почете паметта на жертвите заедно със Зеленски

[post-views]
Шарл Мишел е в Киев навръх десетата годишнина от революцията на Майдана, Мая Санду почете паметта на жертвите заедно със Зеленски

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна днес на посещение в Киев, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Мишел пристига в украинската столица в израз на подкрепа за Украйна, която отбелязва днес 10 години от началото на масовите протести на Майдана, довели до падането от власт на подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович. Според Ройтерс тези събития са насочили Киев към поемането на решителен прозападен курс.

Присъствието на председателя на Европейския съвет в Украйна в 21-вия месец на пълномащабната руска инвазия идва само седмици преди свързаната с надеждите на Киев среща на върха на Европейския съюз, на която трябва да бъде одобрено стартирането на преговорите за украинското членство в блока.

„Радвам се, че съм отново в Киев – сред приятели“, написа Мишел в социалната платформа „Екс“ (известна преди като „Туитър“), като публикува и своя снимка как се ръкува с новата посланичка на Европейския съюз в Украйна Катарина Матернова на железопътната гара в Киев.

И президентката на Молдова Мая Санду, която също се надява на одобрение за официални преговори за присъединяване на нейната страна към ЕС, пристигна в Киев и се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски.

Санду публикува в социалните мрежи видео, на което заедно със Зеленски и съпругата му Олена почита паметта на демонстрантите отпреди 10 години, известни в Украйна като Небесната стотица, намерили смъртта си по време на прозападната революция, посочва Ройтерс. Украйна, която обяви независимост от Съветския съюз през 1991 г., чества днешния 21 ноември като Ден на достойнството и свободата, отбелязвайки двете прозападни и продемократични революции от 2004 и от 2014 г.

През зимата на 2013/2014 г. в продължение на близо три месеца десетки хиляди хора участват в демонстрации на Майдана в Киев (известен още с официалното си название Площад на независимостта) срещу проруския президент Янукович. Зеленски заяви във видеообръщение към нацията, че преди десет години стремежът на Киев да стане част от ЕС е бил „романтична мечта“, но днес се е превърнал в „реалност“.

„Затова резултатът от нашия статут на страна кандидат и от следващите преговори за присъединяване със сигурност трябва да е нашето пълноправно членство в Европейския съюз“, каза той. „И ние правим всичко това въпреки войната. Правим го, когато нашият народ защитава точно сега и себе си, и Европа“, допълни президентът на Украйна.

Ройтерс припомня информация от миналата седмица от високопоставен служител на Европейския съюз, според когото официалният старт на преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС е „под въпрос“, а отстъплението в позицията е заради пренасочването на вниманието към конфликта в Близкия изток между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“.

Украинската революция от 2014 г., която Москва определя като спонсориран от чужбина преврат, предизвика руската анексия на Кримския полуостров. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани