Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Коварство и любов”: тема стара, стара като света и тя…

[post-views]
„Коварство и любов”: тема стара, стара като света и тя…

Но Шилеровите Ромео и Жулиета и днес говорят на разбираем за зрителя език от сцената на Народния театър

В „Коварство и любов”, новият спектакъл в Народния театър, има от всичко: класически текст и съвременен прочит на написаното от Шилер в епохата на романтизма преди повече от 2 века, висока проба режисьорска работа на доайена в гилдията Асен Шопов и на актьорската игра. Има и някаква съдбовна справедливост на затворилия се кръг в една творческа биография на един от дисидентите в театралния ни живот. Без претенции за заслуги и със смирено изпридане на нишката на професионалния път. Така достолепно, както го прави Асен Шопов, мъдрецът на днешния ни театър, полит-некоректният човек с достатъчно забранени и свалени преди 1989 г. от сцената спектакли. И понеже за пореден път поставя тази творба на Шилер, в екипа не се учудват, че работи без пиесата пред себе си. А по-младите актьори в спектакъла приемат работата с режисьора за своя втора театрална школа.

Оказва се и днес „Коварство и любов”, определяна като гражданска трагедия от XVIII век, трогва на днешен език. Един друг вариант на Ромео и Жулиета като Шилеровите герои щрихират епохата на деспотизма, на кастовото разделение, което обрича една изпепеляваща любов, невъзможна заради предразсъдъците на едно съсловие. Монолозите на Павел Иванов и Жаклин Даскалова като в стопкадри в едър план приближават влюбените герои до зрителя и трагедията на аристократа Фердинанд фон Валтер и плебейката Луиза Милер, която завършва с отрова и кама. Казват, че Павел Иванов напомня в ролята си изпълнението на учителя си Стефан Данаилов в постановката в Театъра на Българската армия. Той и в излъчването си се доближава до него. Много силни роли правят Валентин Ганев, който е и помощник-режисьор, Александра Василева, Христо Шопов, Аня Пенчева, Евгени Будинов, Веселин Мезеклиев, Владислава Николова, Любомир Петкашев. А сценографията е на самия режисьор. Асен Шопов си е позволил да прехвърли спомена и към един велик актьор, Наум Шопов, играл в спектакъла на армейската сцена, с реплика с неговия глас. Тя звучи смразяващо, докато героите се представят в един въображаем процес пред Страшния съд… Както казва драматургът на театъра д-р Светлана Панчева, това е пиеса за любов и смърт, за чест и дълг, за истина и лъжа, за дворцови интриги и подмолни коварства, за съдбата на обикновения човек, неволно замесен в тях, за силата на държавата и силата на любовта – всичко това е пиесата на Фридрих Шилер. Гледайте премиерата на Народния театър, неслучайна е тишината, която пада в залата след последната реплика. Преди аплодисментите. Класиката наистина е модерна.

Магда Абазова – авангардист на своето поколение

Като любим художник на младите от 90-те – така изкуствоведите определят един от авангардните творци на времето си Магда Абазова(1923–2011). Това показва и Националната галерия в голямата изложба в Квадрат 500 по повод на 100 години от рождението й (до 10 март догодина). Извън догмите на деня, естествено и въпреки лозунгите и рамките, в много светлина и цветове платната показват един творец съвременник и на следващото след себе си време, тя е различна и експериментираща, естествена. В експозицията има портрети, пейзажи, натюрморти, но и абстрактни композиции. Изкуствоведът Димитър Грозданов я определя като художник авангардист, а стилът й – иносказателен, метафоричен, разпознаваем, абазовски. Нейният „Автопортрет” получава наградата за живопис на Съюза на българските художници. Има и двуезичен каталог. А сред циклите „Копривщенски интериори” и „Родопски пейзажи” са нейните социални композиции „Гладът в Поволжието” и „Десети януари 1944”. На Магда посвещават стихове поети като Таня Кольовска, Христо Радевски и Палми Ранчев.

Предстоящо

На 24.11 от 10 ч. във Военния клуб (ВК)-Кърджали: отчетно събрание на дружество „Военноинвалид”.  

На 24.11 от 18 ч. ВК-Кюстендил и от 11 ч. ВК-Самоков: събрания за годишнина от подписването на Ньойския договор.

На 25.11 от 10.30 ч. ВК-Благоевград: лектория и полагане цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение.

На 28.11 от 11 ч. ВК-Сливен: VІ-и Национален фестивал на музикалните и танцови формации към военните клубове „Есен по ноти” 2023 г.

На 28.11 от 9.30 ч. ВК-Свищов: лекция по повод 116 г. от смъртта на българския революционер и войвода Борис Сарафов.

На 29.11 от 9.00 ч. ВК-Ловеч: месечно радиопредаване на тема: „Българската армия – история, настояще и бъдеще” с автор и водещ Николай Василев.

На 1.12 от 16 ч. ВК-Враца: честване 9 г. военно формирование 54990.

На 1.12 от 18 ч. ВК-Кюстендил: представяне на Владимир Караманов (1875 – 1969) с фототипно издание на „Дойран и околията му и българското управление в тях през войните 1912 – 1913 г.”, по повод 110 г. от участието на 13-ти пехотен Рилски полк в Балканските войни.

На 1.12 от 10 ч. ВК-Ямбол: изложба на творби от поети и писатели от Литературен клуб „Христо Ботев” по случай 62 г. от създаването му.

На 1.12 от 15 ч. ВК-Кърджали, от 10 ч. ВК-Харманли, от 17.30 ч. ВК-Смолян, от 10 ч. ВК-Хасково: отбелязване международния ден на хората с увреждания.

На 1.12 от 9 ч. до 17.30 ч. ВК-Чирпан: кът с материали за поета Димитър Данаилов по повод 102 г. от рождението му.

На 1.12 от 10 ч. ВК-Асеновград: постановка на театралната школа при ВК за международния ден на хората с увреждания.

Популярни ритми от българския, сръбския, турския и румънския фолклор, преработени за симфоничен оркестър,  ще изпълни екипът на Музикално-драматичния театър „К. Кисимов” във Велико Търново. Гост звезда е примата с феноменален глас Йълдъз Ибрахимова. Вокалните й възможности „покриват” стиловете на джаза, класическата музика, автентичния фолклор. Тя представя своя версия на „Джелем Джелем” с фрагменти от „Цигански напеви” на Сарасате. За първи път ще бъде изпълнена сюита „Ромале”, създадена по етно мотиви от филма „Таборът отива към небето”. Премиерата на концерта спектакъл „Балканика” е на 30.11 от 19,00 ч. в театъра, а диригент е Георги Патриков, който влиза и в ролята на акордеонист. 

На 24 ноември Иво Погорелич представя рецитал с Шопенова програма в Зала „България” в столицата. Концертите на сръбския пианист са култови събития. Първият си самостоятелен концерт той изнася на 10 години.

Великият беглец – една легенда „се пенсионира”

Фестивалът Киномания продължава до 3 декември, а програмата е на сайта kinomania.bg. Сред заглавията блести най-малкото заради уникалното изпълнение на Майкъл Кейн „Великият беглец”. Двусмислието се получава, защото с този  филм на режисьора Оливър Паркър актьорът наистина слага край на творческото си дълголетие. И продължава щастливо житейското.

А сюжетът разказва как през лятото на 2014 г. Бърни Джордан организира „голямо бягство” от дом за възрастни хора, за да се присъедини към ветераните на плажа в Нормандия, които отбелязват 70-ата годишнина от Десанта през Втората световна война и паметта на загиналите си другари. Бърни олицетворява непокорния дух на едно изчезващо поколение, но това е само историята, която си разказваме, за да направим войната и старостта поносими.

Най-ново

Единична публикация

Избрани