Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шпионският сателит на Пхенян работи, Ким получи снимки на Белия дом и Пентагона

[post-views]
За първи път севернокорейци носят значки с лика на Ким Чен-ун

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун получи и разгледа снимки на Белия дом и Пентагона, както и на американски самолетоносачи в база „Норфолк“. Кадрите са направени от изстреляния миналата седмица шпионски сателит, предадоха световните агенции, позовавайки се на местните медии в Пхенян.

Военният разузнавателен сателит, изстрелян миналата седмица, вече е изпратил на командването в Пхенян снимки на стратегически обекти в САЩ, а по-рано и от Сеул и няколко американски военни бази. Лидерът Ким Чен-ун разгледа кадрите, посочва севернокорейската държавна информационна агенция.

Припомняме, че след месеци на неуспешни опити спътникът най-сетне беше изведен в орбита. Предназначението му е да следи действията на САЩ и Южна Корея в сферата на сигурността и отбраната, заявиха от Пхенян като подчертаха, че употребата му е в изпълнение на законното право на самоотбрана на страната.

Вашингтон и Сеул реагираха светкавично като определиха изстрелването на подобен сателит за нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи употребата на балистични технологии. Все пак на този етап няма доказателства за истинските способности на спътника, коментират южнокорейските медии, посочвайки, че Северът така и не публикува снимките, с които твърди, че разполага.

Наред с това напрежението на Корейския полуостров ескалира, а Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание. Сеул заяви, че също започва да възстановява и превъоръжава охранителните пунктове по границата, след като по-рано стана ясно, че Пхенен отново струпва силите си в демилитаризираната зона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани