Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хунтата в Нигер отмени закон, имащ за цел ограничаване на миграцията към Европа

[post-views]
Ислямисти убиха десетки военнослужещи в Нигер

Хунтата в Нигер отмени закон, имащ за цел ограничаване на миграцията от Западна Африка към Европа, предаде Ройтерс, като се позова на вчерашно изявление на хунтата.

Законът, който направи незаконно превозването на мигранти през територията на Нигер, бе приет през май 2015 г., в момент, в който рекорден брой хора прекосиха Средиземно море от Африка за Европа. Притокът на мигранти създаде политическа и хуманитарна криза в Европа, където правителствата бяха подложени на натиск да сложат край на миграцията.

Нигерската хунта, която дойде на власт с преврат през юли, съобщи вчера по държавната телевизия, че е отменила закона в събота.

Хунтата преразглежда отношенията на Нигер със западните страни, които осъдиха преврата. Освен това тя иска да си гарантира по-голяма подкрепа у дома, включително на пустинни общности в Северен Нигер, за които трафикът на хора е основен източник на препитание.

Броят на мигрантите, преминаващи през Нигер, значително намаля през годините заради действието на отменения закон, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани