Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Външните министри от ОССЕ се срещат в Скопие, присъствието на Лавров предизвика бурни реакции

[post-views]
ОССЕ обяви официално края на мониторинговата си мисия в Украйна

Външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се събират в Скопие. В северномакедонската столица е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, а потвърденото присъствие на руския първи дипломат Сергей Лавров  предизвика бурни реакции сред участниците във форума.

Топ-дипломатите на Балтийските държави – Литва, Латвия и Естония, както и украинският им колега Дмитро Кулеба заявиха, че бойкотират форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заради присъствието на руския външен министър Сергей Лавров.

В общо становище четиримата министри припомнят, че мисията на ОССЕ е да гради сигурността в Европа, да предотвратява конфликти и да поддържа мира. С незаконните си и жестоки деяния, Русия многократно е показала, че не е партньор в сигурността на Европа, а напротив – представлява заплаха за страните от Стария континент, се посочва още в документа. Естонският първи дипломат стигна и по-далеч, като заяви, че мястото на Лавров не е на масата на ОССЕ в Скопие, а пред специален трибунал.

Във форума в Република Северна Македония участва и върховният представител на ЕС по външна политика и отбрана Жозеп Борел, който категорично заяви, че няма да се среща със Сергей Лавров. От делегацията на американския държавен секретар Антъни Блинкен, който също е поканен в западната ни съседка, отказаха да коментират дали се предвиждат разговори с руските им колеги.

По-рано страната ни се оказа във вихъра на скандала, след като стана ясно, че е даден коридор на Лавров през българското въздушно пространство. Изключение от европейските санкции е направено само заради срещата на ОССЕ, като от външното ни министерство са изискали изваждането на определени санкционирани лица от състава на делегацията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани