Информационен център на Министерство на oтбраната

Външните министри от ОССЕ се срещат в Скопие, присъствието на Лавров предизвика бурни реакции

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

Външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се събират в Скопие. В северномакедонската столица е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, а потвърденото присъствие на руския първи дипломат Сергей Лавров  предизвика бурни реакции сред участниците във форума.

Топ-дипломатите на Балтийските държави – Литва, Латвия и Естония, както и украинският им колега Дмитро Кулеба заявиха, че бойкотират форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заради присъствието на руския външен министър Сергей Лавров.

В общо становище четиримата министри припомнят, че мисията на ОССЕ е да гради сигурността в Европа, да предотвратява конфликти и да поддържа мира. С незаконните си и жестоки деяния, Русия многократно е показала, че не е партньор в сигурността на Европа, а напротив – представлява заплаха за страните от Стария континент, се посочва още в документа. Естонският първи дипломат стигна и по-далеч, като заяви, че мястото на Лавров не е на масата на ОССЕ в Скопие, а пред специален трибунал.

Във форума в Република Северна Македония участва и върховният представител на ЕС по външна политика и отбрана Жозеп Борел, който категорично заяви, че няма да се среща със Сергей Лавров. От делегацията на американския държавен секретар Антъни Блинкен, който също е поканен в западната ни съседка, отказаха да коментират дали се предвиждат разговори с руските им колеги.

По-рано страната ни се оказа във вихъра на скандала, след като стана ясно, че е даден коридор на Лавров през българското въздушно пространство. Изключение от европейските санкции е направено само заради срещата на ОССЕ, като от външното ни министерство са изискали изваждането на определени санкционирани лица от състава на делегацията.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top