Информационен център на Министерство на oтбраната

Недостатъчно храна и малко светлина – условията, при които са живели заложниците на “Хамас”

Недостатъчно храна и малко светлина - условията, при които са живели заложниците на "Хамас"

Палестинското движение “Хамас” е освободило досега 81 заложници, които държеше в плен в ивицата Газа след атаката срещу Израел на 7 октомври, предаде Франс прес, като се позова на израелските власти.

Нито един от освободените в рамките на договореното временно примирие не е говорил публично до момента за условията, при които е бил задържан. Израелските власти призоваха болниците, в които са преглеждани тези хора, да бъдат дискретни и да не дават подобна информация, отбелязва АФП. Медицински лица или близки на заложниците обаче вече направиха някои изявления пред медиите.

Според доктор Ронит Зайденщайн, прегледал 17 тайландски заложници при освобождаването им, те са получавали много малко питателна храна и са изгубили около или над 10 процента от теглото си.

Доктор Маргарита Машави от болницата “Уолфсон”, през която са преминали много освободени заложници, казва, че онези, с които тя е разговаряла, са й разказали, че са били държани в подземия. Имали са право само на два часа на светлина, допълва лекарката. Храната на заложниците се е състояла от ориз, хумус, бакла в консерви и понякога сирене с хляб, но нищо друго. Не са имали нито яйца, нито плодове, нито зеленчуци. Дори когато заложниците са искали молив или химикалка, за да напишат нещо, това им е било отказвано от страх, че те може по някакъв начин да предадат информация навън.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top