Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началото е поставено от Метеорологическа станция при Флотилията

[post-views]
Началото е поставено от Метеорологическа станция при Флотилията

Автор: Капитан І ранг Николай П. НИКОЛОВ, началник на Хидрографската служба:

Развитието на Хидрографската служба преминава през различни организационни и структурни промени през своята 140-годишна история, за да се утвърди като водещо военно формирование за осигуряване на Военноморските сили с геопространствена информация и извършване на географско, метеорологично и навигационно осигуряване.
Честването на 140-ата годишнина е и повод за равносметка и поглед в бъдещето. За начало е записана датата 2 декември 1883 г., когато командирът на Дунавската флотилия и Морската част капитан-лейтенант Рожественски пише рапорт до княз Александър Батенберг за изграждане на Метеорологическа станция при Флотилията в Русе. С този акт Хидрографската служба се утвърждава като едно от най-старите военни формирования не само във Флота, а и въобще в Българската армия. Това е първият сериозен опит за начало на организираната дейност по метеорология у нас, защото според някои историци първата българска метеорологична станция е създадена едва на 1 февруари 1887 г. Вярно, че като сграда Метеорологическата станция на Дунавската флотилия е построена по-късно, но всеки, който разгърне страниците на нашата история, ще види, че през 1904 г. воденето на метеорологични наблюдения в Дунавската флотилия е всекидневно задължение за портовия капитан и за командирите на кораби.

През 1896 г. Флотът предприема хидрографски преглед на българското Дунавско и Черноморско крайбрежие. Година по-късно
първата хидрографска снимка – тази на Варненското езеро, е вече факт. През 1904 г. началникът на Дунавската флотилия капитан II ранг Матей Стойков съставя първата българска навигационна карта на р. Дунав, която се използва в продължение на няколко десетилетия. А през 1908 г. под ръководството на лейтенант Неделчо Недев е изработена първата българска морска навигационна карта план на Варненския залив.

С Постановление на Министерския съвет № 11 от 23 март 1949 г. съществуващите към Дирекция „Водни съобщения“ Дунавска хидрографска служба и Морска хидрографска служба преминават към Военноморския флот. През септември 1951 г. е сформирано „Хидрологично отделение“ и започват първите хидрологични проучвания.
На 11.05.2018 г. Хидрографската служба стана пълноправен член на Международната хидрографска организация (МХО) – водещата международна институция в сферата на хидрографията, картографията и безопасността на корабоплаването. Службата членува и в Международната асоциация на фаровите служби, Международната морска организация, Средиземноморско-Черноморската и Черноморско-Азовската хидрографска комисия. Ратифицирани са двустранни споразумения с хидрографските служби на Обединеното кралство, Гърция, Румъния и Италия.

За 2023 г. отчитаме са изпълнени планираните основни задачи. Осигурихме в навигационнохидрографско и хидрометеорологично отношение всички учения, проведени от ВМС. Екипажът на хидрографския катер „Капитан І ранг Борис Рогев“ отработи задачи по приемането и предаването на учебни торпеда в базови условия.
Извършени бяха осем експедиции за събиране на данни за хидрологията на водата във Варненския и Бургаския залив. През годината се обработваха данни за преиздаването на Навигационна карта № 100.02 и публикациите „Средства за навигационно осигуряване на корабоплаването по българското Черноморско крайбрежие” и „Сборно описание на режима на плаване на невоенни кораби в морските пространства на Република България”. Имаме и ново издание на Навигационната карта № 251 на Варненския залив.
Като връх в усилията на международно равнище отчитаме участието ни в 3-тата сесия на Асамблеята на МХО, която се проведе от 1 до 5 май 2023 г. в Монте Карло, Княжество Монако. При откриването на Асамблеята в присъствието на Негово Светло Височество принц Алберт II бяха представени седемте нови държави членки по реда на тяхното присъединяване към организацията. Първа беше представена България, която на 11 май 2018 г. стана 88-ата държава – членка на организацията, след ратифициране на Конвенцията на МХО от Народното събрание от общо 98 държави членки. В знак на признателност за присъединяването ни, след представянето на националното знаме на Република България бях поздравен от принц Алберт II а с генералния секретар на МХО д-р Матиас Йонас разменихме плакети.

През юли беше възстановен и поставен на щатното му място светещият източен кардинален буй „Риф Аладжа“. Продължава и поддръжката на останалите навигационни буйове, за състоянието на които отговорност носим ние. Продължава и непрекъснатото носене на фаровата служба по нашето Черноморско крайбрежие – 24 часа в денонощието.

През 140-годишната история на Хидрографска служба са картографирани всички бухти, заливи, пристанища и подходите към тях. Издадени са серии от морски карти и планове. Изготвени са пособия за плаване. През последните години много се повишиха изискванията към точността на хидрографските технологии и логично се промениха и минималните стандарти за хидрология, приети от МХО, като се изисква пълна батиметрия. Хидрографските офиси на всички страни се стремят да прилагат тези стандарти, като ние също следваме тези промени. По програма на Министерството на отбраната на САЩ за развитите на отбранителните способности на партньорите си са сключени четири договора с Министерството на отбраната на България в тази насока.

Финалът на операцията по поставянето на „Риф Аладжа“ бе осъществен от хидрографския катер № 231 „Капитан І ранг Борис Рогев“

В Хидрографската служба се очаква да пристигне ново оборудване, като до края на тази година ще получим две подводни превозни средства с дистанционно управление. През следващата година ще получим два сонара със страничен обзор, три буксируеми и пет спускаеми сонди за профилиране на дълбочина/скорост на звука. Към съответното оборудване ще получим и софтуери за обработка на хидрографски данни, на скороста на звука, на батиметрия. Очакваме софтуер за изготвяне на електронни навигационни карти с допълнителни военни слоеве и композитор на хартиени навигационни карти. А до края на 2024 г. ще придобием хидрографски катер, който ще е оборудван с многолъчев ехолот за измерване на релефа на дъното с картографска цел, както и два подводно управляеми апарата със сонар за противоминна борба и тренировъчен модул за противоподводна война.

Получаването на специализирано оборудване за хидрографски измервания и специализирания софтуер за обработка на хидрографски и картографски данни ще даде възможност на Хидрографската служба да покрие стандартите за хидрографски изследвания на МХО, и то в най-високите им регистри. Както и ще ни даде възможност за изготвяне, верификация и валидация на електронни навигационни карти. Така ще бъдат изпълнени ангажиментите на страната ни по конвенцията SOLAS за осигуряване на безопасността на корабоплаването в морските пространства на страната и за допринасяне на безопасността на човешкия живот на море.

По повод на 140-годишната ни история отправям своята искрена благодарност към всички офицери, старшини, матроси и цивилни служители, които всеотдайно, отговорно и мотивирано полагат усилия за изпълнение на поставените задачи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани