Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Космически радари ще помогнат на Великобритания да се защити от „война в Космоса“

[post-views]
Космически радари ще помогнат на Великобритания да се защити от „война в Космоса“

Радари, проследяващи активността в „дълбокия космос“, ще помогнат на Обединеното кралство да се защити от „космическа война“, каза министърът на отбраната Грант Шапс. Би Би Си съобщи, че изявлението на Грант Шапс бележи „нова фаза“ на тристранния пакт за сигурност между Обединеното кралство, САЩ и Австралия до 2030 година, известен още като АУКУС (AUKUS). Министерството на отбраната каза, че радарите ще позволят на нациите да идентифицират обекти в дълбокия космос, на разстояние до 36 000 км от Земята.

Грант Шапс отбеляза, че системата „постоянно ще следи за заплахи“. Първата радарна площадка ще бъде изградена в Австралия и се очаква да бъде пусната в експлоатация до 2026 година. Казармите Cawdor в уелското графство Пемброукшър са определени за разполагане на радара на Обединеното кралство, но окончателното решение зависи от резултата от оценката за въздействието върху околната среда и заявките за градско планиране.

Ако бъде дадена „зелена светлина“ радарът може да заработи напълно до 2030 година. Радарите ще се управляват от земята и ще бъдат оборудвани така, че да осигуряват непрекъснато наблюдение при всякакви метеорологични условия. Те имат по-висока чувствителност, по-добра точност, увеличен капацитет и по-гъвкаво проследяване от настоящите радари, които следят дейността в дълбокия космос, каза Министерството на отбраната.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани