Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО: Продължаваме да подкрепяме Украйна

[post-views]
НАТО: Продължаваме да подкрепяме Украйна

Министрите на външните работи на НАТО се договориха в сряда да засилят работата с Украйна по широк кръг от въпроси, свързани със сигурността, в опит да покажат солидарност на фона на отвличането на вниманието от войната между Израел и „Хамас”. В изявление съюзниците от НАТО обещаха „да останат непоколебими в своя ангажимент за по-нататъшно засилване на политическата и практическа подкрепа за Украйна” и че „ще продължат подкрепата си толкова дълго, колкото е необходимо”, след среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че сред съюзниците „няма усещане за умора” по отношение на помощта за Украйна и добави, че САЩ очакват допълнителното финансиране за Украйна на президента Джо Байдън да бъде одобрено от американския Конгрес през идните седмици.
Българският външен министър Мария Габриел увери, че „България остава ангажирана да окаже съдействие на Украйна в секторите, където помощта ни е необходима”. „Изпълняването на ангажиментите ни е ясен израз на солидарността ни с Украйна”, посочи Габриел, цитирана от пресцентъра на външното министерство. „Увеличаваме нашата оперативна съвместимост с НАТО”, каза Кулеба преди първата среща на Съвета НАТО-Украйна на ниво външни министри в сряда.

„Превръщаме се в армия на НАТО де факто по отношение на нашия технически капацитет, подходи за управление и принципи на управление на армията”, каза министърът.
Според изявлението на НАТО алиансът и Украйна „вече работят и вземат решения заедно, като равни, по широк кръг от въпроси, включително оперативна съвместимост, енергийна сигурност, иновации, киберзащита и устойчивост”. Страните от НАТО също ще работят за „помощ за възстановяването на украинския сектор за сигурност и отбрана и за подкрепа на възпирането и отбраната на Украйна в дългосрочен план”. „Като част от тези усилия ние разработваме пътна карта за прехода на Украйна към пълна оперативна съвместимост с НАТО”, се казва в декларацията на министрите.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба (в средата) заедно със Столтенберг преди началото на първата среща НАТО-Украйна в Брюксел

Междувременно стана известно, че руски генерал е загинал в Украйна в сряда, след като се е натъкнал на мина, съобщи независимият руски сайт „Медуза”. Организацията на възпитаниците на Московското висше общовойсково командно училище „Кремъл” съобщи, че генерал-майор Владимир Завадски е убит в Украйна. В съобщението не се уточнява причината за смъртта, но според анонимния телеграм канал „ВЧК-ОГПУ”, цитиран от „Медуза”, генерал-майорът е бил взривен от мина в тила, „далеч от бойната линия”. Съобщава се, че Завадски е бил заместник-командир на 14-ти армейски корпус. Руското министерство на отбраната все още не е коментирало информацията за смъртта на висшия военен.
Както отбелязва Important Stories, това е дванадесето съобщение за кончината на висш руски офицер в Украйна от началото на военните действия през февруари 2022 г. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани