Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Романът „Той носи моето мълчание“ на Здравка Евтимова е издаден в САЩ

[post-views]
Романът „Той носи моето мълчание“ на Здравка Евтимова е издаден в САЩ

Романът „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на българската писателка Здравка Евтимова е издаден в САЩ, съобщи авторката.

Романът „Той носи моето мълчание“ на Здравка Евтимова е издаден в САЩ
Романът „Той носи моето мълчание“ на Здравка Евтимова е издаден в САЩ

Книгата е издадена в Съединените американски щати от издателство Starship Sloane. То покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари тази година нейният разказ „На Димитър – поет“ събра най-много гласове от писатели, читатели и критици в американската платформа „Critters“ в раздела „Разкази с научнофантастични елементи“.

Предната корица на книгата е създадена от носителя на наградата „Хюго“ за илюстрация Боб Егълтън,  предговорът към романа е написан от  друг носител на наградата „Хюго“ – британския  автор на научна фантастика Найджъл Съклинг, дизайнът на книгата е осъществен от носителя на приза „Райслинг“ (Rhysling Award), поетът Ф. Дж. Бергман, съобщава Евтимова.

СЮЖЕТЪТ

В продължение на хиляди години дефилето Даска, България, е било дом на Самодивите – древни същества, които се стремят да елиминират или понякога да лекуват хора. Известната математичка, професор Маргарет Стан, формулира следната хипотеза: Самодивите са извънземна цивилизация, която обитава човешкото подсъзнание. Най-могъщият представител на тази цивилизация е Смъртта. Джон Коул, началникът на полицията, е убеден, че хипотезата е вярна. Той е сигурен, че може да открие Смъртта – и знае как да я унищожи. Но това, което Смъртта крие, е много по-различно от всичко, което хората биха могли да си представят, посочва авторката.

ОТЗИВ

Романът е сюрреалистичен сблъсък между неземен магически реализъм и фолклорен изказ. Това пише редакторът на списание Star Line and Simultaneous Times  Жан-Пол Л. Гарние  на задната корица на книгата, разказва Здравка Евтимова.

Според него необичайната история навлиза в дълбините на човешкото съществуване в различните негови форми, като същевременно разкрива нашия и други светове, окъпани в странното зелено сияние на високи, немислими днес технологии. „Задължително четиво за почитателите на братя Стругацки и Анна Каван“, пише още Жан-Пол Л. Гарние.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани