Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Г-7 с нови санкции срещу Русия, американският Сенат блокира помощ за Украйна

[post-views]
Долната камара на Конгреса в САЩ одобри законопроект за контрол върху оръжията след нападенията в Ювалди и Бъфало

Войната за бъдещето на Украйна ,освен в окопите на фронта, продължава да се води и на световната дипломатическа сцена. Г-7 обяви нови санкции срещу Русия. Лидерите на най-развитите държави в света забраниха вноса на руски диаманти. В същото време Конгресът на САЩ блокира за пореден път плановете на Белия дом за отпускането на дългосрочна финансова помощ за Украйна и Израел.

Новите ограничения на Г-7 за вноса на диаманти от Русия влизат в сила от 1 януари 2024г, като от 1 март санкциите, които са координирани с ЕС ще бъдат разширени и ще обхванат и износа на руски диаманти през трети страни. Освен нови ограничения срещу Русия по време на он-лайн срещата си лидерите на Г-7 препотвърдиха и твърдата си подкрепа за Украйна, пред президента на страната Володимир Зеленски. Путин се надява на едно нещо, подкрепата на свободния свят за Украйна да рухне следващата година, каза пред западните си партньори Зеленски и допълни:

Володимир Зеленски – президент на Украйна:

„Путин планира симулираното си преизбиране за нов президентски мандат и да потуши нарастващото недоволство на руснаците от резултатите от войната. Затова той чувствително увеличи натискът си на фронта.“

С необходимата подкрепа от партньорите й Украйна има реалистична стратегия за действие, която може да и осигури успех на бойното поле, подчерта още украинският президент.

Междувременно Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за пореден път блокира плановете на Белия дом за отпускането на дългосрочна финансова помощ за Украйна.

Джо Байдън – президент на САЩ:

„Републиканците в Конгреса са готови да подарят на Путин най—големия подарък, за който си е мечтал и да изоставят нашето световно лидерство, не само по отношение на Украйна, но и отвъд. Путин няма да спре с превземането на Украйна.

Нашето бездействие единствено укрепва позициите на Путин, каза Байдън и изрази надежда до края на годината Конгресът да одобри амбициозни му план от над 100 милиарда долара, като повече от половината средства са предназначени за Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани