Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Димитър Митев: Цифровата трансформация ще обхване всички формирования на СВ

[post-views]
Полковник Димитър Митев: Цифровата трансформация ще обхване всички формирования на СВ

Полковник инженер доктор Димитър Митев е роден на 18 септември 1967 г. в Стара Загора. Средно образование завършва в ТЕТ „Г. С. Раковски” в родния си град, а висше – магистър – във ВНВУ „В. Левски” през 1991 г. и ВА „Г. С. Раковски” през 2003 г., където през 2012 г. му е присвоена и научна степен доктор. Темата на дисертационния му труд е: „Усъвършенстване процеса на организация и управление на радиочестотния спектър в бойни операции”.

Военната му кариера започва като командир на взвод в свързочен батальон. Преминава през длъжности като командир на рота в свързочен батальон, старши помощник-началник в отделение КИС, старши помощник-началник и главен експерт в отдел КИС в Командването на СВ. От 2015 г. е началник на отдел КИС в Командването на СВ. Женен, със съпругата му имат син на 15 години.

В танковете се инсталират най-съвременните в света радиостанции, казва началникът на отдел „Комуникационно-информационни системи” (КИС) в Командването на СВ.

– Г-н полковник, през последните години в Сухопътни войски (СВ) беше получена техника от последно, най-ново поколение на стойност около 25 млн. щатски долара. Разкажете малко повече за полученото оборудване и въведено ли е за използване в Сухопътните войски?

– През последните 10 години в 61-ва механизирана бригада беше получена цифрова комуникационна и информационна техника за оборудването на бригаден и батальонен пункт за управление. Също така бяха оборудвани и три механизирани роти, които могат да изграждат самостоятелни пунктове за управление на далечина на линията на пряката видимост до около 40 км.

– Какви нови способности създава тази цифрова техника, с какво повишава ефективността на формированията и улеснява работата на бойците и командирите?

– Новата техника позволява предаване на глас, данни и видео в реално време. Същата дава възможност за предаване на видеоинформация в реално време от камерата, монтирана на каската на спешения войник до командира на батальона и нагоре в зависимост от мисията. На последната тренировка на КИС на Българската армия тази способност беше демонстрирана на най-високо ниво пред изпълнителната власт на държавата. Част от новите способности е и придобитата информационна система за командване и управление, която предоставя услуги на три нива: спешен войник–бойна машина–команден пункт. Системата подпомага оперативния състав при съвместно планиране и изпълнение на мисии. Същата изгражда обобщена картина на сухопътната обстановка и дава възможност на командирите от различните нива на управление да вземат правилните решения и своевременно да поставят своите заповеди до последния войник. Част от новата техника са радиорелейни радиостанции, осигуряващи стабилни широколентови комуникации със скорост на предаване до 428 Mbps, чрез които могат да се предоставят необходимите услуги на пунктовете за управление.

– Предстои да бъде завършена модернизацията на 61-ви танков батальон, който ще бъде оборудван с последно, четвърто поколение радиостанции. Бихте ли дали повече подробности?

– В момента се извършва финалната част от модернизацията чрез инсталиране на най-съвременните в света радиостанции. Ще бъдат монтирани двуканални УКВ радиостанции, които позволяват едновременно водене на гласови комуникации и предаване на данни със скорост до 5 Mbps. Радиостанциите са със софтуерно дефинирана архитектура и поддържат бързи актуализации на място. Способностите за маршрутизиране и кръстосано свързване предоставят споделяне на критичен ISR за глас и данни с различни мрежи и подмрежи.

– Известно е, че по проекта за модернизация на Сухопътните войски предстои България да придобие бойни машини „Страйкър”. Какви са комуникационните им способности и как те ще бъдат интегрирани в досегашната комуникационна система на Сухопътните войски?

– В проекта за придобиване на нови бойни машини участвам от самото му начало, което има 12-годишна история. Преди дни Народното събрание ратифицира със закон договора за бойните машини. Новите радиокомуникационни средства в тях гарантират техническата съвместимост с придобитото през годините оборудване и с това на 61-ви танков батальон чрез използването на еднотипни физически и логически интерфейси и протоколи за работа. Комуникационната и информационната система по проекта ще предостави повишаване на съществуващите способности и придобиване на нови чрез постигане на техническа съвместимост със страните – членки на НАТО и САЩ, в криптиран режим, осигуряване на изграждането на радиомрежи в различни режими на работа при провеждане на операции с коалиционните партньори, трансфер на разузнавателна информация и надеждна работа в режим на преднамерени смущения. По този начин ще се постигнат гъвкавост и мобилност при изграждането на единна комуникационна среда с възможност за взаимозаменяемост и пълна съвместимост с цел получаването на хомогенна комуникационна система. Потребителският интерфейс на радиостанциите е познат на военнослужещите, което ще намали времето и скоростта на обучение.

– Говорим предимно за техника, която се използва от Сухопътните войски. Какво се прави за нейната съвместимост с аналогични системи от другите видoве въоръжени сили?

– Същите радиокомуникационни средства има в Съвместното командване на специалните операции и Военноморските сили, с които може да се обменя информация в НАТО среда. По време на тренировките по КИС се тестват техните способности. С останалите видове въоръжени сили се обменя информация по радиоканали, използвайки COMSEC/TRANSEC  функционалностите на същите.

– Каква друга нова комуникационна техника е необходима на Сухопътните войски?

– Освен казаното дотук искам да спомена, че от 1 юли 2022 г. в Сухопътните войски има батальон за комуникационна и информационна поддръжка. В него са намират най-новите в Българската армия 6 броя комуникационни апаратни, които са въведени в експлоатация и са оборудвани с най-съвременна техника. Друга новост са модулите за комуникация (Point of Presence), чрез които се изгражда полевата комуникационна и информационна мрежа на Сухопътните войски. Същата е развърната до ниво бригада, като предстои нейното разширение. В ежедневната дейност и по време на учения и тренировки се използва видеоконферентна мрежа „Видео СВ” с всички пряко подчинени формирования на Командването на Сухопътните войски, което улеснява съвместната работа и подпомага командирите.

Необходимо е да продължи цифровата трансформация на Сухопътните войски, която да обхване всички формирования, като по този начин ще бъдат изградени сигурни, устойчиви и надеждни комуникации, които да предоставят необходимите услуги на системата за командване и управление.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани