Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МС отпусна спешно пари за „Страйкър”

[post-views]
МС отпусна спешно пари за „Страйкър”

Комисията по отбрана отхвърли президентското вето за БТР-ите за Украйна

Правителството одобри спешно отпускането на 263 млн. долара като първа вноска за покупката от САЩ на бронираните бойни машини ”Страйкър”. Плащането трябва да бъде извършено до 15 декември.

Договорът бе ратифициран със Закон от Народното събрание на 01.12.2023 г.  със 148 гласа „за“, 54 „против“ и 5 „въздържал се“.

Той бе подписан в изпълнение на приетия от парламента Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Министър Тагарев увери народните представители, че в договора, който е първият от серията договори по Проекта за инвестиционен разход, има уточнени количества и срокове и че той предвижда значително индустриално участие. „Очакваме това да доведе до значим индустриален ефект не само при изпълнение на договора за доставка на машините, но и за последващата им поддръжка, т.е. в резултат на този договор осигуряваме работа десетилетия напред“, подчерта министър Тагарев.

Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски, твърдят МС.

Сделката предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията «Страйкър». Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е $1,376 млрд. (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1,82 лв.) без ДДС. Заплащането на посочения проект на договора и двата бъдещи договора за придобиване на бойни припаси е предвидено да се извърши за период от пет години. Първото плащане следва да бъде направено тази година.

В проекта е записано още, че общата сума по проекта е прогнозна, като е

предвидено началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят да е през първото тримесечие на 2028 г. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г. с темп на доставките от десет машини на месец. Парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото на президента Румен Радев върху даването на стари БТР-и  на Украйна. Това стана с 11 гласа ”за” и 4 ”против”

Най-ново

Единична публикация

Избрани