Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Никой не бива да се подвежда по внушенията за готовността на Москва за „справедливо решение чрез преговори“, заяви Украйна

[post-views]
Външните министри от НАТО ще обсъдят днес план на стойност 100 милиарда евро за военна помощ за Украйна

Западните анализатори, смятащи, че руско нападение срещу съюзник на НАТО е немислимо, трябва да се вслушат в украинците, които са мислили така за вероятността от пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна, и да се придържат към стратегическия път към победата, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, предаде Укринформ.

Кулеба изрази това мнение пред американското сп. „Форин афеърс“.

Украинският външен министър твърди, че почти две години след пълномащабното нахлуване на Русия, в новините все по-силно се чуват гласовете на скептиците, които се позовават на „умората от войната“ и уж мрачните перспективи пред въоръжените сили на Украйна. Кулеба отчита факта, че при неотдавнашната контраофанзива не бе постигнато освобождаване на територии веднага, но определя подобни песимистични мнения като неоправдани и смята, че украинската победа изисква стратегическо търпение и далновидност.

Според Кулеба руският президент Владимир Путин е повишил залога до такава степен, че половинчати решения са невъзможни и всеки друг резултат, различен от поражението на Русия в Украйна, би вдъхновил авторитарни лидери и агресори да последват стъпките му.

Министърът на външните работи не е съгласен, че замразяването на конфликта ще намали украинските загуби и ще позволи на Украйна да се съсредоточи върху икономическото възстановяване и интеграцията в ЕС и НАТО. Той изрази увереност, че такава пауза ще позволи на руските сили да подсилят позициите си с бетонни укрепления и минни полета.

„Ако конфликтът бъде замразен сега, няма причина да смятаме, че Русия няма да използва това отлагане, за да планира по-брутално нападение за след няколко години, което потенциално да включи не само Украйна, но и съседните държави и дори страни членки на НАТО. Онези, които вярват, че Русия няма да нападне страна от НАТО, ако постигне успех в Украйна, трябва да си припомнят колко немислимо изглеждаше едно мащабно нахлуване в Украйна само преди две години“, добави външният министър.

Освен това Кулеба подчерта, че подкрепата за Украйна никога не е била „благотворителност“, тъй като всеки долар, инвестиран в отбраната на Украйна, носи ясни дивиденти в областта на сигурността на поддръжниците ѝ.

„Това позволи на Украйна успешно да отблъсне руската агресия и да предотврати катастрофална ескалация в Европа. И всичко това Украйна направи с американска помощ, възлизаща на (едва) около 3% от годишния бюджет за отбрана на САЩ. Нещо повече, по-голямата част от тези средства всъщност бяха изразходвани в САЩ, като финансираха американската отбранителна индустрия, подпомогнаха развитието на най-съвременни технологии и създадоха американски работни места – причина някои местни бизнес лидери в САЩ публично да се противопоставят на спирането или намаляването на военната помощ за Украйна“, отбеляза ръководителят на украинското външно министерство.

Той добави също, че страните членки на НАТО, включително европейските страни и Канада, осигуряват повече от половината от военната помощ за Украйна.

По повод на участието си в срещата на НАТО в Брюксел миналата седмица Кулеба каза, че в „официалните дискусии е нямало пораженческо говорене, като министрите са поели твърд ангажимент за допълнителна военна помощ и продължаваща подкрепа“.

Обобщавайки, шефът на украинската дипломация подчерта, че светът не бива да се оставя да бъде заблуждаван, че Москва е готова за справедливо решение чрез преговори. Приемането на териториалните искания на Путин според Кулеба и възнаграждаването на неговата агресия би означавало да се признае провал, който би струвал скъпо на Украйна, САЩ и техните съюзници, както и на цялата глобална система за сигурност.

Както отбелязва в статия в. „Ню Йорк таймс“, САЩ смятат, че въоръжените сили на Украйна трябва да се съсредоточат върху отбраната, укрепването на силите си и подготовката за дълга война, припомня Укринформ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани