Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сенатът на САЩ прие законопроект, разрешаващ рекордни разходи за отбрана в размер на 886 милиарда долара

[post-views]
Пентагонът съобщи, че не планира изтегляне на американски военнослужещи от Ирак

Сенатът на САЩ одобри вчера законопроекта за отбранителната политика, с който се разрешават рекордни годишни военни разходи в размер на 886 милиарда щатски долара, със силната подкрепа както на демократите, така и на републиканците, предаде Ройтерс.

Нормативният акт разрешава всичко – от повишаване на заплатите на военнослужещите – тази година то ще бъде 5,2 процента – до закупуване на кораби, боеприпаси и самолети, както и политики като мерки за подпомагане на Украйна и противодействие на Китай в Индо-тихоокеанския регион.

Тазгодишният законопроект е дълъг близо 3100 страници и предвижда отпускането на рекордните 886 милиарда долара, което е с 3 на сто повече от миналата година.

Текстът „ще гарантира, че Америка ще може да удържи линията срещу Русия, ще се противопостави твърдо на Китайската комунистическа партия и ще гарантира, че американската армия ще остане на съвременно ниво по всяко време по целия свят“, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди гласуването.

Сенатът одобри нормативния акт с 87 срешу 13 гласа. Очаква се Камарата на представителите да го приеме още в края на тази седмица и да го изпрати в Белия дом, където президентът Джо Байдън ще го подпише.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани