Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испански военен кораб се е насочил към мястото, на което бе отвлечен корабът „Руен“

[post-views]
Испански военен кораб се е насочил към мястото, на което бе отвлечен корабът „Руен“

Испански военен кораб плава с пълна скорост към търговски кораб под малтийски флаг, за който се предполага, че е отвлечен от сомалийски пирати, обобщава Ройтерс, като се позовава на мисията на ЕС за противодействие на сомалийските пирати.

Испански военен кораб се е насочил към мястото, на което бе отвлечен корабът
Испански военен кораб
Снимка: navalnews.com

Ако се потвърди, че сомалийски пирати са похитили кораба, това би било първото похищение, извършено от тях от 2017 г., когато международна морска мисия предприе операция за спиране на поредицата от похищения на плавателни съдове от сомалийските пирати в Аденския залив  и Индийския океан.

Съвместната европейска мисия за борба със сомалийските пирати ЮНАВФОР, чийто оперативен център е в Испания, заяви, че вчера е получила сигнал за предполагаемото похищение на кораба „Руен“, управляван от „Параходство Български морски флот“ на около 500 морски мили източно от йеменския остров Сокотра.

В Сомалия, в отцепническия район Пунтланд член на група, подпомагала атаките на пирати срещу кораби в миналото, заяви пред Ройтерс, че е чул, че пиратите са успели да похитят плавателен съд. „Шестима от моите приятели пирати успяха да заловят кораб и го карат към брега на източния район Пунтланд“, каза по телефона за Ройтерс Мухтар Мохамуд. Той говори от крайбрежния град Кандала. В телефонния разговор Мохамуд не спомена името на кораба и морските власти на Пунтланд не са направили засега коментар по темата.

ЮНАВФОР заяви, че испанският военен кораб „Виктория“ е бил пратен към мястото на предполагаемото похищение, за да събере повече информация и да оцени какви действия да предприеме в бъдеще.

„ЮНАВФОР остава бдителна по този случай и по други наскорошни случаи, свързани с пирати в зоната на действие на мисията, в Северозападния Индийски океан и в Червено море“, се казва в изявление на европейската мисия.

В изявлението се допълва, че ЮНАВФОР координира действията си с международната военноморска мисия „Комбинирани морски сили“.

Британската компания за морска сигурност „Амбри“ заяви, че смята, че „Руен“ е бил похитен от пирати.

По-рано днес британската Агенция за морски търговски операции (UKMTO – United Kingdom Marine Trade Operations) каза, че е получила информация от агента по сигурността на кораба, който казвал, че смята, че екипажът вече няма контрол над плавателния съд, който се е насочил към Сомалия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани