Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изневярата като начин да промениш живота (си)

[post-views]
Изневярата като начин да промениш живота (си)

„Последният страстен любовник” в Сатиричния театър: на шега за сериозните неща

Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя героят на спектакъла на Сатиричния театър „Последният страстен любовник” Барни Кешмън. В свят на пороци, еротика, голота и безразборна любов това трябва да е като детска игра, казва ни режисьорът Антон Угринов. Предварително подготвил терен и зареден с много ентусиазъм, Барни е готов на всякакви компромиси, за да получи своето. Съдбата обаче не е на същото мнение и хитро си играе с него, поставяйки го в абсурдни и нелепи ситуации. Ще завърши ли този опит за изневяра с успех? Отговорът търси американският драматург Нийл Саймън и актьорите Георги Спасов, Рада Кайрякова, Деница Даринова и Ана Вълчанова.

Светът се променя и всяка епоха си има своите неврози, но страстта не изчезва. А сюжетът е прост, но това е само на пръв поглед за мъжа на средна възраст, който 53 г. води сносен живот и вече мисли за сносно погребение… И точно тогава, примирен и дори някак доволен от порядъчността на всекидневието си, от своя правилен живот, след 33 години брак той решава да се отдаде на изкушението, на тайни помисли, да изневери и да види този живот и от друга гледна точка. И всичко щеше да бъде банално, ако героят не беше един несъстоял се мечтател… Комедията е от онези, които поставят теми отвъд смешното, за смисъла на нещата и на живота, за това,колко красиво мечтаем и колко различно живеем. А спектакълът е от онези, за които казват, че актьорите „го правят”.

Следващите спектакли са на 16 декември, 13 и 26 януари

Празнична програма в НДК

Новогодишният музикален фестивал предлага нови музикални събития в НДК. Освен кулминацията на фестивала – Празничният новогодишен концерт на 1 януари 2024 г., в зала 1 ще бъдат представени два мюзикъла, концерт и оперетен бал. На 19 декември от 19,30 ч. ансамбъл „Чинари” представя спектакъл по случай 30-годишнината от създаването си. На 20 декември от 19,00 ч. с мюзикъла от Бродуей „Семейство Адамс” е софийска премиера на Държавна опера – Пловдив. 

Има и детски събития, сред които музикалната пиеса „Приключения, опасни за герои сладкогласни” по текст на Недялко Йорданов с музиката на Хайгашот Агасян на 16 и 17 декември в зала 2 на НДК. Има и фолклорен концерт за деца на Детски ансамбъл „Росна китка” (16 декември, зала 11 „Люмиер”), Коледният концерт на ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков” (19 декември, зала 11 „Люмиер”), както и традиционен концерт на Детския хор на БНР (21 декември, зала 3).

В програмата са и камерен концерт „Европейски пътешествия” (14 декември, зала 9); джаз концерт „Брас разходка по Коледа” на Биг Бенда на НМА „Проф. Панчо Владигеров” със солисти Хилда Казасян, Христо Йоцов и Михаил Йосифов (17 декември, зала 3) и концертът на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент Теодора Павлович, последван от филма на Георги Тошев „Васил Арнаудов – диригент на света” (27 декември, зала 11 „Люмиер”). Концертът „Тайнствената зимна приказка” е на „Тайният оркестър” с диригент Николай Стоев (29 декември, зала 11 „Люмиер”).

Музикалният фестивал в НДК традиционно завършва с Празничен новогодишен концерт на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Емил Табаков на 1 януари. Солисти са виртуозният цигулар Минчо Минчев и младият, но вече доказал се виолончелист Сион Найман. В програмата са включени произведения от Панчо Владигеров, Чайковски, Дворжак, Офенбах, Гершуин, Хачатурян и др.

„Тасмания” – обетованата земя, която търсим

ИзлезеТасмания” на Паоло Джордано (издателство „Колибри”), най-добрата книга за 2022 г. според класацията на в. „Кориере дела сера”. Публикувано е току-що и новото издание на романа „Самотата на простите числа”, който изстрелва италианския писател в орбитата на литературните величия.

„Тасмания” е роман за бъдещето, от което се боим, но и за което мечтаем, което едва ли ще имаме, ала все още можем да изградим. Общото усещане в нашата епоха е, че вече губим контрол над света и над себе си, и гласът на Паоло Джордано го изразява по неповторим начин: Всеки търси своята Тасмания, своята обетована земя, където ще бъде спасен.

Ако ми се наложи, бих избрал о. Тасмания. Намира се достатъчно на юг, за да не му влияят екстремните температури. Сладката вода е в изобилие, той е част от демократична държава и не го обитават хищници, опасни за човека. Не е много малък, но все пак е остров, следователно е по-лесен за защита. Защото ще се наложи да се защитаваме, повярвайте ми, казва авторът.

И за да покаже опасността, надвиснала над днешните поколения, Джордано прави паралел с ядрения апокалипсис, сполетял Хирошима и Нагасаки, описва срещите си с последните живи хибакуша – оцелелите от ада на атомната бомба. „Тасмания” е сериозен роман, който кара читателя да се замисли над днешните действия на човечеството и да поеме отговорност за бъдещето си.

Авторът Паоло Джордано (1982) е доктор по теоретична физика. Добива огромна популярност още с дебютния си роман „Самотата на простите числа”, удостоен с престижни литературни награди,  преведен в 40 страни и филмиран. Всяка следваща творба утвърждава славата му на забележителен европейски писател, създател на световни бестселъри.

Мирослава Кацарова изнася два спектакъла – в Пловдив в Bee Bop Cafe (28 декември 2023 г.) и в София в Софийската градска художествена галерия (12 януари 2024 г.) с концертна програма, посветена на музика от черно-белите филми на ХХ век. Новата концертна програма на певицата се нарича Paloma – на стара мексиканска песен. Старите латинопесни ще са в нова обработка с типично джазова хармонизация на джазтриото: пиано, бас, барабани. С тези концерти Мирослава Кацарова отбелязва и 22-рия рожден ден на предаването ѝ по Jazz FM Radio – Desafinado.

До 12 януари в галерия „Ракурси” в София художникът Греди Асса излага свои творби в изложбата „Край езерото”. Картините му са създадени от случайните му срещи с птици и животни и рисуват личната му история с природата

Най-ново

Единична публикация

Избрани