Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Имена на реки за новите полски ПВО системи

[post-views]
Имена на реки за новите полски ПВО системи

Ръководството на Полша сериозно ускори модернизацията и превъоръжаването на средствата за ПВО.

Близостта до Русия и събитията в Украйна, започнали през 2014 г., накараха полското ръководство сериозно да ускори модернизацията и превъоръжаването на средствата за ПВО. Полша дефинира, проектира и вече започва да разполага на терен

3-ешелонна система за ПВО

включваща ПВО системата с голям обсег WISLA, ЗРК NAREW с малък обсег и ПВО системата с много малък обсег (V-SHORAD) Pilica. И трите системи носят имена на полски реки от басейна на Висла.

Зенитно-ракетна и артилерийска система (ЗРАК) Pilica е система за ПВО отбрана с много малък обсег, разработена от полския отбранителен консорциум PGZ-PILICA. Той е в състояние да унищожава всякакви въздушни цели – безпилотни летателни апарати (БЛА), самолети, хеликоптери и крилати ракети. Програмата включва доставката на 6 батареи PSR-A Pilica за полската армия. Производството започна през декември 2017 г., а първата батерия бе предадена на 3-та противоракетна бригада през декември 2020 г.

Всяка батарея се състои от 6 огневи единици на високопроходимо шаси, радиолокационна станция, команден пункт, два автомобила за превоз на боеприпаси и две транспортни коли. Леките камиони на системата побират 4 души и разполагат с място за съхранение на боеприпаси и оборудване за поддръжка.

Системата може да осигури

защита на площ от около 350 кв. км

ЗРАК е подходящ за защита на командни пунктове или големи територии като военни части, летища и логистични бази срещу всякакъв вид въздушно нападение.

Камионите с колесна формула 4х4 JELCZ 442.32 S04, JELCZ 442.32 S02 и JELCZ 442.32 P06 бяха избрани като базови шасита за системата за ПВО. Те позволяват движение както по твърди настилки, така и в офроуд условия. Всяка батарея разполага с 11 превозни средства, използвани за транспортиране на командни пунктове, на огневи единици и на другите компоненти на системата.

PILICA PSR-A се състои от 2 автоматични 23-мм оръдия 2A14 и два преносими зенитно-ракетни комплекса (ПЗРК) Grom/Piorun. Далекобойността е 2000 м с фугасно-запалителни и трасиращи (HEI-T) и бронебойно-запалителни (API) снаряди. Системата има максимален обсег на стрелба от 5500 м с ПЗРК Grom и 6500 м с ПЗРК Piorun.

Интегрирана подсистема позволява откриване и идентифициране на цели, както и бойно управление. Високата скорост на проследяване и откриване на целите позволява на ЗРАК Pilica да унищожава самолети и хеликоптери. ПВО системата

разпределя отделни огневи задачи

чрез автоматизиран подход, след като целите бъдат открити и идентифицирани.

Всяка батарея има оптико-електронна глава с термовизионна камера и лазерен далекомер, които позволяват на системата Pilica да работи автономно и да се интегрира в многоешелонна ПВО. ЗРАК Pilica е оборудвана с контролер за сигурност, който е автономно електронно устройство, отговарящо за комуникацията с изстрелващия модул на ПЗРК Grom/Piorun. Контролерът дава разрешение за пуск.

Системата за управление на огъня може да бъде разположена физически далеч от ЗРАК Pilica за безопасност. В случай на повреда на основните компоненти на системата устройството за безопасност получава данните от клавиатурата на мерника СР-1 и управлява ракетните и артилерийските стартови вериги.

През септември 2021 г. консорциумът PGZ-NAREW подписа рамково споразумение с Полската агенция по въоръженията за спешното производство и доставка на 23 батерии от ЗРК Mala NAREW SHORAD, съдържащи две огневи единици всяка, общо 46 огневи единици. Това бе спешно оперативно изискване с оглед на влошаване на обстановката в източна посока и очаквания конфликт Русия–Украйна.

Програмата NAREW е най-голямата и

най-сложната програма за модернизация

която бе предприета от ВС на Полша. Тя засили способността на Полша да се бори с модерни въздушни заплахи, включително самолети, крилати ракети и безпилотни летателни апарати на малки височини при всякакви условия през деня и през нощта.

Огневата единица на Mala NAREW се състои от 3 пускови установки (ПУ) iLauncher за управляеми зенитни ракети; 2 транспортни и зареждащи машини, монтирани на високомобилно шаси с колесна формула 8х8 JELCZ P882.57 T21 TS DOW; разгръщаема радарна станция SOLA и команден пост за управление на оръжията ZENIT. Системата може да изстрелва фамилията ракети Common Anti-Air Modular Missiles (CAMM). Батерията Mala NAREW се състои от различни компоненти като специални превозни средства, кабини за управление за бойни и оперативни цели, мобилни комуникационни хъбове, оптоелектронни сензори, ракети, ракетни ПУ, транспортни и товарни автомобили, както и средства за обучение и логистика. Освен това системите включват радари – многофункционалния радар за управление на огъня SAJNA, модернизиран

радар за предварително откриване на цели

П-18ПЛ и радари за пасивно проследяване на излъчвател чрез пасивно кохерентно местоположение, които са част от проекти за развитие, съфинансирани от Националния център за изследване и развитие на Полша.

САММ са ракети от следващо поколение, които осигуряват пълна защита срещу различни въздушни заплахи. Дългата 3,2 м ракета има диаметър 166 мм и тежи 99 кг. Тя лети със свръхзвукова скорост и може да порази цели на дистанция над 25 км. CAMM включва активна радиочестотна насочваща глава, осигуряваща надеждна работа при всякакви метеоусловия, като същевременно ефективно филтрира местниците. Технологията за меко (минометно) вертикално изстрелване позволява стрелба по цели на 3600 м с минимална сигнатура на изстрелването и висока ефективност. Системата има висок темп на едновременна стрелба срещу множество цели.

SOLA е малък, многофункционален 3-координатен радар, предназначен за откриване и проследяване на въздушни цели. Може да функционира независимо или да служи като сензор в рамките на интегрирани наземни системи за ПВО, като използва както кабелни, така и безжични канали за пренос на данни. Той

може да се управлява или от конзола

или дистанционно, на максимално разстояние от 400 м.

Първата огнева единица Mala NAREW бе доставена през октомври 2022 г. и влезе на въоръжение в 18-и противовъздушен полк в Замошч. Системата извърши бойни и експериментални ракетни стрелби на централния учебен полигон на ВВС на балтийското крайбрежие в Устка през юни 2023 г., като успешно неутрализира 3 цели. Очаква се второто звено да бъде включено в състава на 15-и противовъздушен полк на полската армия по-късно през 2023 г.

На 7 ноември 2023 г. MBDA финализира споразумението с PGZ за доставката на ЗРК NAREW за полските въоръжени сили. ЗРК NAREW ще предостави на Полша изключително усъвършенствана мобилна система за ПВО, способна да се справи със съвременни и бъдещи заплахи в обхвати над 40 км, използвайки ракетата CAMM-ER, разработена в сътрудничество между Обединеното кралство и Италия.

Консорциумът PGZ-NAREW получи договорите за изпълнение за NAREW през септември от Полската агенция за въоръжение. Споразумение позволява на PGZ да изпълни тези договори,

оценени над 4 млрд. британски лири

чрез безпрецедентния трансфер на ключови технологии и знания от MBDA към PGZ.

По информация на mbda.com и полски медии

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани