Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висш китайски военен заяви пред САЩ, че ключът към стабилността в отношенията между двете армии е правилното разбиране на Китай

[post-views]
Президентите Байдън и Си се срещнаха в Калифорния, възстановяват военната комуникация между страните си

Ключът към развитието на здрави, стабилни и устойчиви военни отношения между армиите на САЩ и Китай е в това Вашингтон да има „правилно разбиране“ за Пекин, заяви Лю Чжънли, началник на Обединения щаб на Централния военен съвет на Китай, цитиран от Ройтерс. 

Той изрази тази позиция във видеоконферентен разговор с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Чарлз Браун.

Лю подчерта, че когато става въпрос за Тайван, китайските въоръжени сили ще защитават решително държавния суверенитет и териториалната цялост, а САЩ трябва сериозно да уважават териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай в Южнокитайско море, се казва в изявление на китайското министерство на отбраната.

„Ген. Браун коментира важността на съвместната работа за отговорно управление на конкуренцията, избягване на грешни изчисления и поддържане на открити и директни линии на комуникация“, се казва в съобщение на пресцентъра на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ . „Ген. Браун отново подчерта значението на това Народноосвободителната армия да води диалог по същество, за да се намали вероятността от недоразумения“, пише още в текста.

Видеоконферентният разговор се състоя, след като миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин се споразумяха за възобновяване на военните връзки, прекъснати от Пекин заради посещение в Тайван от август 2022 г. на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Лю, който в момента ръководи китайския военен орган за бойни операции и планиране, се очертава като основен претендент за министър отбраната, след като ген. Ли Шанфу беше освободен от този пост миналия месец. През септември Ройтерс съобщи, че Ли е разследван по подозрения в корупция.

Представители на САЩ предупредиха, че дори и след известно възстановяване на военните комуникации между Вашингтон и Пекин, установяването на истински функционален диалог може да отнеме време.

Часове преди разговора между двамата висши военни американската министърка на търговията Джина Раймондо заяви пред телевизия Си Ен Би Си, че САЩ не виждат промяна в тона на Китай по отношение на Тайван, допълва Ройтерс. Думите ѝ бяха в отговор на журналистически въпрос във връзка със съобщения в медиите, че китайският президент Си Цзинпин е казал на американския си колега Джо Байдън, че Пекин ще обедини Тайван с Китай. Ден по-рано Ен Би Си Нюз и други медии съобщиха, че по време на неотдавнашна среща на върха в Сан Франциско Си е подчертал пред Байдън, че ще предприеме този ход, но че все още не е взето решение за точния момент.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани