Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коледа в Украйна: снаряди, окопи, писма и надежда

[post-views]
Коледа в Украйна: снаряди, окопи, писма и надежда

„Вчера вечерта седнахме на масата и след десетина минути започна да свири сирена. Чувахме взривове. След минута вече седяхме на пода в коридора. Получихме съобщение, че ракетата е свалена. Отново седнахме на коледната маса и продължихме“. Така Олександър Барон, фотограф и главен редактор на „Бесарабски фронт“ в Украйна, е посрещнал Рождество Христово.

Коледа в Украйна: снаряди, окопи, писма и надежда
Бъдни вечер в Одеса в дома на Олександър Барон – дъщерята Юлиана и съпругата Натали
Снимка: личен архив

„Животът ти продължава“, обясни той пред БНР.  Заедно с режисьорката Тетяна Станева, родом от с. Криничне  (Чушмелий) в Южна Украйна, те правят документален филм за войната в Украйна по поръчка на телевизия ВТК, а Олександър Барон подготвя своята изложба с фотографии, която ще бъде представена заедно с премиерата на документалния филм на 24 февруари в България с подкрепата на Министерството на отбраната на България.

Украйна чества Рождество Христово тази година за първи път днес, вместо на 7 януари. През юли парламентът прие закон, като премести празника на 25 декември – деня, в който по-голямата част от християнския свят отбелязва Коледа.

Целта на законопроекта, внесен от президента Володимир Зеленски, беше посочена като „разграничаване от руското наследство“.

Тетяна Станева, филмов режисьор и организатор на Международния фестивал за етническо кино „ОКО“, заяви в предаването „Преди всички“, че не започва нещо ново, а е връщане към „това, което и било и което прави цял свят“.

Олександър Барон и Тетяна Станева по време на снимките за документалния им филм
Олександър Барон и Тетяна Станева по време на снимките за документалния им филм

Станева напомни, че много хора в Украйна посрещат празника в окопите.

„Доста мои познати и приятели са на фронта, далече от дома и празничната маса. Вярвам, че една звезда може да даде светлина на цялата планета и в най-тъмната нощ. Надявам се, че Господ ги топли и там“.

Тя разказа, че войници са посетили Херсонска област, за да раздадат подаръци на децата и да подкрепят цивилното население.

„Това е втората линия на отбраната. Често прелитат снаряди“.

В училищата пък пишат писма до военните, които ги приемат за най-ценния подарък.

„Децата им са мотивацията да се бият“.

Левият бряг на Херсон все още е под окупация. При освобождението преди това на десния бряг на Херсонска област украинската армия  се сблъсква с безпрецедентни свидетелства за насилието и военните престъпления, извършвани от руските войници над цивилното население, допълни Тетяна Станева.

Цялото интервю на Ирина Недева с Тетяна Станева и Олександър Барон може да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани