Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция няма да позволи на терористичните барони в Северен Ирак и Сирия да спрат страната по пътя й, заяви президентът Ердоган

[post-views]
Ердоган на среща с Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост и справедливост

Турция няма да позволи на терористичните барони в Северен Ирак и Сирия да спрат страната по пътя ѝ, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция специално за БТА.

По повод борбата на Турция срещу терористичната групировка ПКК (Кюрдска работническа партия) Ердоган заяви на церемония по откриването на втората писта на международното летище „Сабиха Гьокчен“ в Истанбул: „Няма да позволим на терористичните барони в Кандил и Сирия, нито на тези, които държат юздите на тези предатели, да ни спрат по пътя ни“.

„…Категорично няма да допуснем да се навреди на 85-милионното братство“, зарече се Ердоган.

„Старата Турция, в която политиката се определяше от тероризма, вече е в миналото…Знаем амбициите ви, знаем точно кои сте… Докато животът ни позволява и с непоколебимата подкрепа на нашия достоен народ, ние ще продължим да се борим с вас“, каза той.

След терористичните нападения на ПКК миналата седмица, при които загинаха 12 войници, турски въздушни удари унищожиха десетки терористични цели в Северен Ирак и Сирия, като неутрализираха много терористи, посочва Анадолската агенция.

След нападението на терористите в Северен Ирак Турция потвърди решимостта си да се бори с тероризма и да го елиминира при източника му.

Терористите от ПКК често се укриват в Северен Ирак, за да планират трансгранични нападения в Турция. ПКК има и сирийски клон, известен като YPG – Сили за защита на народа, посочва Анадолската агенция.

През април 2022 г. Турция започна операция „Лапа-Ключ“, насочена срещу скривалищата на терористичната групировка ПКК в районите Метина, Зап и Авасин-Басян в Северен Ирак, разположени близо до турската граница.

По време на над 35-годишната си терористична кампания срещу Турция ПКК – включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и ЕС – е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани