Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия получи първия си транш в размер на 4 млрд. от фонда на ЕС за преодоляването на последиците от пандемията

[post-views]
Германия обеща на Украйна още 52 милиона евро помощ за възстановяване

Германия за първи път получи средства от фонда на ЕС за преодоляването на последиците от пандемията, като сумата възлиза на 4 млрд. евро, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА.

В средата на септември Берлин поиска от Брюксел плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), по който Германия трябва да получи общо 28 млрд. евро.

Парите могат да бъдат използвани за развитието на производството на електромобили и на други зелени проекти. Средствата от ЕС за възстановяване от пандемията могат да се използват и за дигитализация на железопътния транспорт и на публичната администрация, както и за разработване на ваксини, насърчаване на грижата за децата и образованието.

Въпросният фонд беше създаден през 2021 г., за да може страните членки на Евросъюза да се справят с икономическите щети, причинени от пандемията. По последни данни той разполага с общо 338 млрд. евро, предвидени за безвъзмездни плащания и 385 млрд. евро за заеми. Те са набавени чрез дълг, който трябва да бъде изплатен съвместно до 2058 г.

За да получат помощта, държавите членки трябва да представят план с конкретни проекти за инвестиции и реформи. Средствата са обвързани с резултатите и се изплащат само след като бъдат постигнати основните етапи и цели на планираните реформи и инвестиции, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани