Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран заяви, че е екзекутирал четирима диверсанти, свързани с Мосад

[post-views]
Иранският президент обеща, че ударите в Дамаск "няма да останат без отговор"

Иран заяви днес, че е екзекутирал четирима диверсанти, свързани с израелската разузнавателна служба Мосад, предаде Ройтерс, като се позова на иранската новинарска агенция Мизан, която е свързана с иранската съдебна власт. 

„Четирима членове на диверсионен екип, свързан с ционисткия режим, които са извършили мащабни действия срещу сигурността на страната, като са действали под ръководството на представители на Мосад, бяха екзекутирани тази сутрин след юридически процедури“, се казва в информация на агенция Мизан.

В съобщението се посочва, че те са отвлекли няколко служители от иранските сили за сигурност, за да извлекат информация от тях. Освен това според обвинението те са палили коли и апартаменти на служители на иранското разузнаване.

От списъка с имената на четиримата екзекутирани става ясно, че сред тях има и една жена. Агенцията не съобщава по какъв начин е изпълнено наказанието, но Иран най-често прилага обесване.

Агенция Мизан съобщава, че няколко лица, сътрудничели на екзекутираните диверсанти са получили присъди от по 10 години затвор.

Това стана по-малко от седмица след предполагаем израелски въздушен удар, при който беше убит високопоставен ирански генерал в Сирия. Иран и Израел от години се обвиняват взаимно в шпионаж и водене на война в сянка.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви миналия месец, че Иран извършва екзекуции „с тревожни темпове“, като от януари до юли годината броят им е бил не по-малко от 419.

Иран заяви, че по-рано този месец е екзекутирал израелски шпионин от Мосад, обвинен в издаване на класифицирана информация. През януари бившият иранско-британски министър на отбраната Али Реза Акбари беше обесен за предполагаемо сътрудничество с британската тайна разузнавателна служба СИС.

През 2020 г. Иран екзекутира мъж, осъден за изтичане на информация към САЩ и Израел за виден генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, убит в Ирак при атака с американски дрон.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани