Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция съобщи, че няма да позволи на два британски кораба да преминат през Дарданелите и Босфора

[post-views]
Турция обезвреди мината, открита северно от Босфора

Турция съобщи днес, че няма да позволи на два британски кораба минотърсача да преминат през територията ѝ на път за Черно море, за да бъдат използвани от Украйна, тъй като това ще наруши международния договор, регулиращ преминаването през турските проливи по време на война, предаде Ройтерс.

Миналия месец Великобритания заяви, че ще прехвърли два кораба за търсене на мини на Кралския военноморски флот на украинските военноморски сили, за да помогне за укрепването на морските операции на Украйна във войната с Русия.

Членката на НАТО Турция информира съюзниците си, че няма да позволи корабите да преминат през проливите Босфора и Дарданелите, докато войната в Украйна продължава, заявиха от Дирекцията по комуникации на Президентството на Турция.

Когато Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., като ефективно блокира преминаването на военни кораби за воюващите страни. Пактът изключва корабите, които се връщат в собствените си бази.

Турция прилага Конвенцията от Монтрьо безпристрастно и щателно, за да предотврати ескалация в Черно море, заяви още Президентството.

Анкара поддържа добри връзки както с Киев, така и с Москва на фона на войната, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани