Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Задължителната военна служба в Сърбия ще бъде полезна за цялото общество, не се подготвяме за война, каза сръбският министър на отбраната

[post-views]
Сръбското министерство на отбраната задейства инициатива Сърбия отново да може да участва в международни военни учения

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич каза днес, че е инициативата на сръбската войска за връщане на задължителната военна служба ще бъде полезна за цялото общество и отрече Сърбия да се подготвя за война, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Днес сръбското Министерство на отбраната публикува документ, с който сръбската войска задвижи инициатива, предлагаща на сръбския президент повторно въвеждане на задължителната военна служба в срок на до четири месеца.

„Мислим, че в период от най-много четири месеца можем да получим обучен войник и във всеки случай по-сигурна и безопасна държава. Остава този доминиращ професионален състав на сръбската армия като носител на ключовите дейности на въоръжените сили. Така че не се подготвяме за война, нито за каквито и да е конфликти. Мислим, че това ще бъде от полза за цялата страна, цялото общество, но и за онези момчета, които утре ще прослужат военна служба и ще се чувстват по-добре и ще бъдат полезни членове на обществото“, посочи Вучевич.

Инициативата предизвика негативна реакция сред част от опозицията, като движението „Винаги за Сърбия“ определи връщането на задължителната военна служба като връщане към 90-те години на миналия век.

„Искаме децата ни да живеят в мир и свобода, в открито общество. Не бива децата ни да умират във войни, като тези, които радикалите водеха с цел създаване на Велика Сърбия и някакъв сръбски свят“, пише в съобщение на движението.

Допълва се, че „нито една капка кръв не бива да се пролива, за да може президентът Александър Вучич и неговият елит да останат на власт и да продължат безобразното си плячкосване“.

Вучевич припомни, че окончателното решение за връщането на задължителната военна служба в Сърбия е на парламента, въпреки че първо е необходима официалната позиция на президента.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани