Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конкурс за наследници на герои от Балканските войни

[post-views]
Преди 145 години са поставени основите на Българската армия

”Патриотичното възпитание е част от образователния процес, който има за цел формирането на личността от най-ранна възраст”, заявява пред БГНЕС министърът на отбраната Тодор Тагарев по отношение на политики и инициативи за младежта в България. „Учениците ще могат да участват в конкурса с разработването на проекти с изследователски характер, свързани с участието на техните предци в Балканските войни (1912–1913 г.), а срокът за изпращане на проектите е до 31 януари 2024 г.”, казва още министърът на отбраната.

„Една от най-важните задачи на българското образование е да спомага за изграждането на стабилна ценностна система у подрастващите, в която патриотизмът заема особено място”, подчертава Тагарев.

„Гражданите на България в двата етапа за придобиване на средно образование се обучават за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на Въоръжените сили”, добавя той. Обучението се провежда ежегодно в периода от 1 декември до края на учебната година и се осъществява в часа на класа в рамките на 5 учебни часа за Х клас и 5 учебни часа за XI клас. Министърът на отбраната отбелязва и че през учебната 2022/2023 г. стартира и Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия”. Програмата продължава и през учебната 2023/2024 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани