Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

База на САЩ в Северен Ирак беше подложена на нападение с дрон

[post-views]
Три въоръжени дрона бяха свалени над американска база в Северен Ирак

Иракската военновъздушна база Харир, в която са разположени американски и международни сили, е била атакувана от въоръжен дрон, съобщи службата за борба с тероризма на Иракски Кюрдистан, цитирана от Ройтерс.

В изявлението не се уточнява дали нападението е причинило жертви или материални щети.

Американските военни благодариха на иракската полиция за това, че на 3 януари е открила крилата ракета, която според американски служител е била насочена към американските войски в страната.

„Коалицията оценява усилията на легитимните сили за сигурност в Ирак за усилията им да предотвратят бъдещи атаки“, заяви Централното командване на САЩ в публикация в „Екс“.

Похвалата дойде в момент, когато кабинетът на иракския министър-председател Мохамед Шия ас Судани обяви, че сформира комитет, който да се подготви за закриване на мисията на водената от САЩ международна коалиция в страната след американския удар срещу лидер на милиция, обвиняван за нападения срещу американски войски, припомня Ройтерс.

Ас Судани „потвърди (твърдата си) позиция да се сложи край на съществуването на международната коалиция, тъй като оправданието за нейното съществуване е приключило“. „Диалог, проведен чрез „двустранен комитет, трябва да определи условията за прекратяване на това присъствие“, добави иракският премиер, според изявление на неговия кабинет, цитирано от Франс прес.

Той е направил това изказване по време на поклонение в памет на Касем Солеймани, бившия архитект на иранските военни операции в Близкия изток, който беше убит от удар на американски дрон в Багдад през януари 2020 г.

Правителството на Шия ас Судани е подкрепяно от партии, близки до Иран. През последните седмици то вече сигнализира за желанието си чуждестранните войски, разположени в Ирак, да напуснат страната. Новото изявление обаче беше направено на фона на нарастващо напрежение, в момент, когато Ирак е засегнат от последиците от конфликта между Израел и палестинското движение „Хамас“, отбелязва АФП. Вчера командир и друг член на движението „Ал Нуджаба“, което е част от коалицията на проиранските фракции „Хашд аш Шааби“, бяха убити при удар на американски дрон в центъра на Багдад. Вашингтон определи това като „действия при самозащита“, но иракското правителство го възприе като „агресия“ от страна на международната коалиция.

Войските на САЩ и международната коалиция, разположени в Ирак от 2014 г., за да се борят с групировката „Ислямска държава“, са обект на почти ежедневни нападения в Ирак и Сирия от началото на конфликта между Израел и „Хамас“ в Газа през октомври.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани