Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Непал спира да издава на гражданите си разрешителни за работа в Русия и Украйна след смъртта на 10 негови войници

[post-views]
Непал спира да издава на гражданите си разрешителни за работа в Русия и Украйна след смъртта на 10 негови войници

Непал спира да издава на гражданите си разрешителни за работа в Русия и Украйна до второ нареждане, след като най-малко 10 негови войници, служещи в руската армия, са били убити, предаде Ройтерс.

Катманду поиска от Москва да не набира непалски граждани в руската армия и незабавно да изпрати обратно всички негови военни, както и да изплати компенсации на семействата на загиналите. 

Според изчисления на правителството около 200 непалски граждани служат в руската армия, а външният министър Нараян Пракаш Сауд заяви пред държавната информационна агенция РСС, че около 100 непалци се водят безследно изчезнали.

Непалските военнослужещи, наричани гуркхи, са известни със смелостта си и с бойните си умения. Някои от тях са служили в британската и индийската армия след обявяването на независимостта на Индия през 1947 г. по силата на тристранен договор. С Русия обаче не е сключвано подобно споразумение.

Решението временно да се преустанови издаването на разрешителни за работа в Русия и Украйна има за цел да минимизира загубата на човешки животи и ще остане в сила, докато не бъдат издадени допълнителни разпоредби, каза Кабирадж Упрети, директор в отдела за чуждестранна заетост.

Непалските мигранти трябва да получат разрешително за работа от правителството, за да започнат работа на цивилни постове в чужбина. Това им дава право на държавна помощ в случай на извънредни ситуации или на обезщетение за семействата им в случай на смърт.

Милиони непалци са заети в цивилния сектор, основно като работници в индустриални предприятия и в строителния сектор в Южна Корея, Малайзия и Близкия изток.

Миналия месец непалската полиция арестува 10 души по обвинение, че са се опитвали да изпратят безработни младежи в Русия, за да започнат нелегална служба в армията.

През последните две години над 800 непалци са получили разрешителни за работа в Русия, но длъжностите, които заемат, не са свързани с армията, сочат официални данни. Към момента няма информация относно ситуацията с непалците в Украйна. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани