Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи арести в Иран след кървавите атентатите на Ислямска държава

[post-views]
Първи арести в Иран след  кървавите атентатите на Ислямска държава

Политическият и военният елит на Иран се закани да отмъсти за жертвите на двойния бомбен атентат в град Керман, при който загинаха най-малко 84 души, предава агенция „Ройтерс“. Отговорност за атаката пое терористичното движение Ислямска държава, като през деня иранските власти обявиха, че вече има задържани хора с връзка с атаката.

В Иран днес оплакват жертвите на двойния самоубийствен атентат, извършен по време на церемонията в памет от влиятелния генерал Касем Солеймани, който беше убит след

нападение с американски дрон през 2020г в Ирак.

По време на започналите погребения главнокомандващият на елитния ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция ген. Хосейн Салами се закани да открие отговорните и не пропусна да свърже атаката със САЩ, отбелязва агенция Ройтерс.

Държавните медии разпространиха кадри от погребенията в град Керман, в които се виждат стотици хора да скандират „отмъщение, отмъщение“ и „Смърт за САЩ“ и „Смърт за Израел.

Самоубийствените атаки от сряда са най-смъртоносните от ислямската революция в Иран през 1973г на сам и идват в момент, когато войната  между Израел и Хамас е в навечерието на третия си месец.

Това не е първият атентат в Иран, за който Ислямска държава поема отговорност. Последният от тях беше през 2022г, когато бойци на терористичната организация атакува шиитски храм, при което загинаха 15 души, припомня агенция „Ройтерс“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани