Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна: фотоапаратът като оръжие

[post-views]
Украйна: фотоапаратът като оръжие

Бесарабският българин Олександр Барон живее в Одеса и се определя като етнофотограф

„Как се снима война? Разговор с Олександр Барон” е едно от любопитните четива в последния брой на списание „Култура” с автор Оля Стоянова. Олександр Барон е бесарабски българин от Украйна. Живее в Одеса, определя се като етнофотограф. През октомври т.г. той представи изложбата си „Хората на Украйна през мир и война” в галерия „Енакор” в София, а парите от благотворителния аукцион отидоха в полза на воините от Болградския 88-и отделен батальон на морската пехота от Военноморските сили на Украйна. Олександр Барон беше в екипа на филмовия фестивал „Око”, организиран от Татяна Станева през октомври. След края му той се завърна в родината си, беше получил повиквателна, но не знаеше още къде ще го пратят – в тила или на фронта.

„След 24 февруари камерата ми няколко месеца просто се покриваше с прах. Аз не я докосвах, разказва фотографът. Не можех. Въпреки че по това време едва ли не всеки ден по няколко пъти давахме интервюта за българските медии какво се случва в Украйна. Хората знаеха, че съм фотограф и непрекъснато искаха да им изпращам снимки. А аз не можех. Бях свикнал да снимам празника на живота. Но не знаех как да снимам войната. Как се снима война? Навсякъде имаше барикади и аз не знаех дали няма да навредя на някого, какво не трябва да се показва. Докато Таня Станева не ни сподели идеята за филма, който в момента снимаме и който ще снимаме до края на войната, до нашата победа. Филмът се казва „Украинска война” и разказва за три жени от Болград, за мъжете им на фронта, за това как те помагат с каквото могат като доброволци и какво преживяват. И именно по време на тези снимки разбрах, че това, което виждаме, трябва да бъде запечатано. От работата по този филм извадих и първите си снимки, които влязоха в изложбата в София.”

Документалното ни кино набра скорост

 

„Последният гларус” на Тонислав Христов и „Следа” на Аспарух Петров са големите победители от „Златен ритон” 2023. Наградите за документално и анимационно кино бяха връчени на специална церемония в Пловдив в края на миналата година. „Последният гларус” е отличен за оригиналното отразяване на съвременното ни живеене чрез перипетиите на симпатичен маргинал, и на „Следа” – за професионализма и вълнуващия минимализъм. Специалните награди са за „Следеният човек” на Димитър Коцев-Шошо – за лекотата, с която е разработена травматична за българската история тема, и за пълнометражната анимация „Меко казано” на Анри Кулев – за прекрасната адаптация на детския свят на Валери Петров.  Община Пловдив отличи „Моралът е доброто” на Веселин Диманов – за дълбоките етични послания, които филмът отправя към следващите поколения, и анимационния филм „Флорентинска нощ” на Сотир Гелев – за красивата оригинална атмосфера и визия. А времето на документалното кино се завръща и в света, за което доказателство са първите награди, които документални заглавия взеха в стари кинофестивали като тези във Венеция и на Берлинале през миналата година.

Наивистичното ни изкуство – равнис по европейското

Наивисти, самоуки, артисти на чистото сърце, маргинали, аутсайдери, автентични – по най-различен начин са определяни хората от това течение в художествените изкуства. Но те са бедни да обхванат важно явление в артистичните изяви на хора в изкуство, което има своя корен още в тромавата от днешна гледна точка красавица отпреди хилядолетия, като неолитната статуетка на Вилендорфската Венера. Днес наивистичното изкуство живее редом с професионалното, но трябва да му се признае, че т.нар. наив съществува преди всички световни академии: от наивните икони и дърворезби на най-старите православни, коптите, до тавана на Сикстинската капела.

А това изкуство е винаги шарено и жизнеутвърждаващо, извън всякакви канони, но винаги топло и вълнуващо. Любопитно е, че наивисти са хора с най-различни професии. И е знаменателно, че от пръв поглед разпознаваш този стил като „вашето”. В момента в галерията на сп. „L`Europeo” на ул. „Ангел Кънчев” 31 има малка, но прекрасна изложба на това изкуство. А една от приятните изненади е каталогът „Съвременни български наивисти” с текст на голямата му познавачка, изкуствоведът Ружа Маринска, със съставител Даниела Осиковска. Традиционно произведения на наивистичното изкуство има в галериите „Париж” в София, „Възраждане” и „Дяков” в Пловдив и „Бьо Папийон” във Варна.

За виното и вината в сериал на БНТ – втори сезон

Вторият сезон на хитовия игрален сериал „Вина”, продуциран от Българската национална телевизия, започва на 7 януари и ще се излъчва всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1. Първият сезон се превърна в един от любимите български сериали, произведени в последните години. Сериалът е с режисьор Виктор Божинов, сценаристи са Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова, композитор е Петър Дундаков, а оператори са Калоян Божилов и Георги Гвоздев.

Главните роли се изпълняват от Владимир Зомбори, Елена Телбис, Михаил Билалов, Параскева Джукелова, Кристина Верославова, Герасим Георгиев – Геро, Силвия Лулчева и други. Във втория сезон на „Вина” участват още любими актриси – Лилия Маравиля, Мая Бежанска и Милица Гладнишка.

Вторият сезон на сериала напомня„Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото…”. И продължава разказът за старата история на „Маркова изба”, за нейните собственици и как се пресича пътят на две фамилии, който се събира на един единствен хълм. Един сериал за вино и за личната вина, която взривява паметта и живота на много от героите.

Предстоящо

На 176 г. от рождението на поета-революционер Христо Ботев посвещават различни събития военните клубове (ВК) в Ловеч (05.01 от 10:00 ч.), Ямбол ( 05.01 от 16:30 ч.), Царево (5.01 от 17:00 ч.), Бургас (05.01 от 10:00 ч.), Самоков (05.01 от 11:00 ч.), Лом (05.01 от 11:00 ч.), Враца (05.01 от 12:00 ч.), Харманли (5.01 от 9.00ч.), Кърджали (5.01 от 15.00 ч.), Карлово (5.01 от 11.00 ч.), Хасково (5.01 от 10.30 ч.), Смолян (5.01 от 17.00 ч.), Велико Търново (6.01 от 12.00 ч.), Созопол (6.01 от 16.30 ч.), Благоевград (6.01 от 11.00 ч.), Дупница (6.01 от 18.00 ч.), Чирпан (6.01 от 9.00 ч.), Пловдив (8.01 от 16.30 ч.)

На 5.01 от 9.00 във ВК-Харманли: фото изложба, представяща български бойни знамена

На 6.01 от 11.00 ч. ВК-Шумен: военен ритуал по освещаване на бойните знамена на Гарнизон Шумен

На 6.01 от 10.00 ч. ВМК-Варна: ритуал по освещаване на бойните знамена по повод Йордановден на площад „Кирил и Методий”

На 6.01 от 10.00 ч. ВК-Пловдив: водосвет на бойните знамена на военните формирования от гарнизона, съвместно с членове на военнопатриотичните съюзи – пред ВК Пловдив, Катедрален храм „Успение Богородично”

На 8.01 от 11.00 ч. ВК-Карлово: честване на 146 г. от освобождението на града от османско иго

На 11.01 от 10.00 ч. ВК-Чирпан: прожекция на филма „Памет за утре” за ВПС

На 11.01 от 16.00 ч. ВК-Пловдив: прожекция на филм за Кербала пред членове на СОСЗР

Най-ново

Единична публикация

Избрани