Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров: Разкриваме нови специалности, свързани с изкуствения интелект

[post-views]
Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров: Разкриваме нови специалности, свързани с изкуствения интелект

Попълваме учебната си флотилия с нов катер, казва началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров: Разкриваме нови специалности, свързани с изкуствения интелект
Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров
Фото ВВМУ

– Г-н флотилен адмирал, празникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – 9 януари, винаги е бил и повод за равносметка за постигнатото през изминалата година. Каква, според Вас, е тя?

– Изпратихме 2023-та – една много предизвикателна година. От една страна, се сблъскахме с някои негативни ефекти за морското образование като цяло, произтичащи от продължаващия ръст на дигиталната индустрия. В Европа се наблюдава процес на „преливане“ на все повече млади хора от морските професии към дигиталната индустрия – в най-различните й сегменти. Успоредно с това се наблюдава ефектът от това, че ръстът на заплатите в морската индустрия не съответства на промяната на доходите в различни държави по отношение на компенсиране на инфлационните процеси и др. Това се отразява и върху броя на кандидатите за висше образование в областта на морското инженерство. От друга страна, Морското училище като че ли предвиди този процес и тази тенденция. През последните 10 години направихме много сериозен напредък в ІТ-сферата. За някои беше напълно изненадващ фактът, че „от ход“, без почти никаква история, вече две години подред заемаме третото място в страната в рейтинга на ІТ-образованието, изпреварвайки университети с десетилетни традиции в тази област. Ситуацията е динамична и ние се стремим да се адаптираме към промените.

– Как става това?

– Разкриваме нови специалности в ІТ-сферата, свързани с изкуствения интелект, дигиталната трансформация, софтуерното инженерство и може би това, което е най-сериозното и най-новото предизвикателство: космическото инженерство. Първоначалната ни идея бе това да бъде аеро-космическо инженерство, но в последствие, за да премахнем и най-малкото съмнение, че навлизаме в „територията“ на едно наше братско висше военно училище, премахнахме „аеро“- елемента и сега ще развиваме само космическата компонента. Презентирахме възможностите на ВВМУ по време на 28-та конференция на ООН за изменение на климата в гр. Дубай, ОАЕ… Постигнахме не малко успехи през 2023-та, но и имаме да решаваме проблеми през 2024-та година.

– 2023-та бе знакова за Морското училище и с други събития…

– Да. Като сериозен успех отчитаме завършването на първия випуск военни лекари. През октомври те получиха своите дипломи като офицери, а през декември се дипломираха в Медицинския университет – Варна, и като лекари. Това е категорично доказателство, че нашата амбиция се реализира въпреки първоначалните съмнения на част от колегията. Удовлетворен съм от резултатите от този проект, постигнати съвместно с нашите партньори от Военномедицинската академия. Седем випуска курсанти се обучават по тази програма. А системата продължава да действа, тя се усъвършенства постоянно. Развиваме още една специализация: придобиване на образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ по специалност „Медицинска сестра“ и четвърта степен на професионална квалификация по военната специалност „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“.

– Може ли да се каже, че годината бе върхова и по отношение на плавателната практика на курсантите?

– През 2023-та успяхме да реализираме сериозен подем в плавателната практика, въпреки изключително неблагоприятната обстановка в Черно море, на първо място минната опасност. За първи път, благодарение на НИК № 421 „Св. Св. Кирил и Методий“, осигурихме пълноценна плавателна практика на толкова голям брой курсанти. 48 курсанта проведоха 10-дневна плавателна практика в рамките на първото плаване на кораба, а трима четвъртокурсници преминаха дългосрочен стаж по време на цялото плаване. Сега, във второто антарктическо плаване, имаме четирима четвъртокурсници от три различни специалности на борда. През първия етап на второто плаване втора група курсанти плаваха от Варна до Картахена. А през лятото с НИК № 421 организирахме две 7-дневни практики в Черно море. Много често наши курсанти продължават да практикуват на борда и в базови условия. Така постигнахме качествено ново състояние на плавателната практика. Отделно от това, съгласно учебните програми, бъдещите флотски офицери плават също на бойните и на спомагателните кораби от ВМС.

– През годината бяхте и домакини на множество форуми по линия на НАТО.

На 9 януари т.г. моторният катер с досегашно име „Номад“ ще постъпи в учебната флотилия на ВВМУ под името „Асен“ и ще вдигне военноморски флаг. Това ще е четвъртият плавателен съд с името „Асен“ в историята на Морското училище. „Номад“ е с отлични мореходни качества, доказани през 2021 г., когато бе нает от Института по океанология към БАН по време на операцията по издирване на черната кутия на падналия в морето край Шабла боен самолет МиГ 29. Преди това с него са организирани водолазни круизи в Черно море
Фото ВВМУ

– Форумите на НАТО са изключително много, част от тях са в подкрепа на Украйна. В тази насока проведохме поредица от обучения в рамките на програмата DEEP, домакинствахме на форум, организиран от Шести флот на САЩ в помощ на навигационни офицери. Имаме редица успешни изяви на наши курсанти на форуми, организирани от страни-партньори в НАТО. Разширихме и задълбочихме нашето сътрудничество със сродните ни морски академии в Полша. През 2024 г. отбелязваме 20-та годишнина от присъединяването на България към НАТО и тези дейности ще продължат с нови идеи и изяви.

– Сериозно обновление реализирахте и на учебно-материалната база и инфраструктурата във флотската Алма матер.

– Може би най-сериозният проект в тази насока е изграждането на дълбоководния комплекс (басейн) за оцеляване на море, който ще бъде открит на 16 януари т.г., а не на празника на училището, поради ангажираността на VІР-гостите. Ще попълним състава на учебната ни флотилия с нов научно-изследователски катер, който на 9 януари, на тържествена церемония, ще получи името „Асен“ и ще му бъде вдигнат военноморски флаг. Завърши и монтажът на системата за проследяване на космически спътници в Морското училище…

– Какво друго, освен приемането на новия „Асен“, включва програмата за празника на училището на 9 януари?

– В програмата на празника предвиждаме полагане на цветя пред Алеята на преподавателя и пред паметника на патрона на училището, тържествено събрание, церемония по удостояването с почетната титла доктор хонорис кауза на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан във връзка с подкрепата, която получаваме от него, в това число и при изграждането на храма „Св. Николай“ в района на Морското училище и по повод на 10-та годишнина от интронизацията му на катедрата в митрополията. В рамките на научен семинар, който планираме да се състои ден след празника, един наш турски колега ще бъде удостоен с титлата „Почетен професор“ поради активното му участие в редица съвместни проекти, които реализираме по негова инициатива.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани