Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея евакуира остров, заради севернокорейски военни учения

[post-views]
Лидерите на двете Кореи размениха приятелски писма

Напрежението на Корейския полуостров достигна до една от най-високите си точки от години. Южна Корея нареди евакуацията на жителите на граничен остров, след като севернокорейската армия проведе мащабни артилерийски учения в района. 

Южнокорейското военно командване съобщи, че Северна Корея е изстреляла повече от 200 артилерийски снаряда от западното си крайбрежие по посока Северна гранична линия, която играе ролята на морската границата между двете страни в Жълто море. Сеул определи действията на Пхенян за провокация и отвърна с бойни стрелби в района.

Като предпазна мярка южнокорейското командване нареди евакуацията на жителите на остров Йонбьон, която се намира на близо 10 км от границата със Северна Корея.

Близо 60 години от края на Корейската война морската границата между двете страни продължава да бъде оспорвана, като от 1999г насам често става арена на ожесточени междукорейски морски сражения.

Припомням, че през 2010г Северна Корея нанесе артилерийски удари по остров Йонбьон, който е дом на малка военна база и с около 2000 жители, при което загинаха 4 души.

Последните събития на Корейския полуостров стават на фона на решението на режима в Пхенян да се изтегли от договореното през 2018г споразумение със Сеул за деескалация на напрежението между двете страни. В края на миналата година севернокорейският лидер Ким Чен ун дори заяви, че помиряването с Южна Корея вече е невъзможно, а войната неизбежна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани