Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън заяви, че ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа по време на предстоящото си посещение в Израел

[post-views]
Блинкън заяви, че ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа по време на предстоящото си посещение в Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че по време на посещението си в Израел ще заяви пред израелските власти, че е наложително да направят повече, за да предотвратят цивилните жертви в Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Той направи това изявление на съвместна пресконференция с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в столицата Доха.

Блинкън добави, че на палестинските цивилни граждани трябва да бъде позволено да се завърнат по домовете си и не трябва да бъдат притискани да напускат Газа. Той предупреди, че конфликтът между Израел и „Хамас“ може да обхване региона, „причинявайки още повече страдания и несигурност“.

САЩ работят, за да попречат на разпространението на конфликта, подчерта държавният секретар.

Катарският премиер от своя страна заяви на пресконференцията, че убийството на лидер на „Хамас“ при израелски удар в Бейрут е засегнало способността на Доха да посредничи между палестинската групировка и Израел. Въпреки това Катар ще продължи усилията си, подчерта той.

След разговорите си с Блинкън шейх Мохамед призова за незабавно прекратяване на огъня, като заяви, че постоянните образи на смърт и разрушения в Газа водят до намаляване на чувствителността на хората към ужасите на случващото се, предаде Асошиейтед прес.

„Това е голямо изпитание за нашата хуманност“, каза той. „Ние търсим устойчиво бъдеще, обаче сега фокусът е върху спирането на боевете“.

Израел отказва да приеме прекратяване на огъня, а САЩ вместо това призовават за определени временни „хуманитарни паузи“, за да се позволи навлизането на помощи и придвижването на хората на безопасно място, припомня АП.

Освен това Блинкън определи като „невъобразима трагедия“ смъртта на двама журналисти на Ал Джазира при удар, за който беше обвинен Израел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани